Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Θαλασσινό αλάτι: Ο χρυσός της θάλασσας


Μιλάμε φυσικά για το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι! Δεν πρόκειται για το πολύ φτηνό αλάτι που βρίσκετε σχεδόν αποκλειστικά στα ράφια των super market. Αλλά για το φυσικό αλάτι της θάλασσας που στην ετικέτα του επιβάλλεται να γράφει ΜΗ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ, δηλαδή όχι βιομηχανικά επεξεργασμένο.
Δυστυχώς αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο οι καλοί σεφ γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναγνωρίζεται και πάλι η θρεπτική αξία του που αν και ελαφρώς πιο ακριβό από το ραφιναρισμένο, μπαίνει ξανά στην κουζίνα της νοικοκυράς.

ΣΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ CENOTE SAC UAYUM Εντοπίστηκαν σκελετοί και έργα τέχνης των Μάγιας (εικόνες)


Ένας μοναδικός αρχαιολογικός θησαυρός εντοπίστηκε στο υποθαλάσσιο σπήλαιο Cenote Sac Uayum στο Μεξικό. Στα πλαίσια του προγράμματος Mayapán Taboo Cenote Project εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στο σπήλαιο περισσότεροι από 20 σκελετοί και έργα τέχνης από την εποχή των Μάγιας.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ερευνών Waitt και του National Geographic Society , το Mayapán Taboo Cenote Project ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση της εξερεύνησης του σπηλαίου Cenote Sac Uayu το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που άλλοτε ήταν η Μαϊγιαπάν, πρωτεύουσα του πολιτισμού των Μάγια (1100 – 1450 πΧ) .

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Field Day 2013 7 και 8 Σεπτεμβρίου

Field Day 2013
 
Σκοπός του Field Day είναι η επαφή των διαγωνιζομένων με σταθμούς εντός ή εκτός Ελλάδας, σε όλες τις μπάντες από τα 160 m μέχρι και τα 2 m, με τροφοδοσία εκτός δικτύου ΔΕΗ, με απώτερο στόχο την εκπαίδευσή τους στη λειτουργία και το χειρισμό του ραδιοερασιτεχνικού τους σταθμού κάτω από συνθήκες φορητής ή κινητής εγκατάστασης.
 
Κανονισμοί: 
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μόνο Έλληνες ραδιοερασιτέχνες. Ξένοι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνούν με ελληνικούς σταθμούς, για να δίνουν βαθμούς, αλλά δεν μπορούν να διαγωνιστούν. Στόχος είναι η επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς εντός ή εκτός Ελλάδος, σε όλες τις μπάντες από 160 m μέχρι και 2 m (εξαιρούνται οι μπάντες WARC 30,17,12 m), με φορητό ή κινητό ραδιοερασιτεχνικό σταθμό, με τροφοδοσία εκτός δικτύου ΔΕΗ και σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από τη μόνιμη ή εναλλακτική θέση του σταθμού τους.
 
Ημερομηνίες / Ώρες διεξαγωγής:

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

-ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-Έλληνες κατασκευάζουν σούπερ αυτοκίνητο για δρόμο, αλλά και βουνό- VIDEOs

Κινείται σαν βολίδα στην άσφαλτο και την ίδια στιγμή ανεβαίνει απόκρημνες πλαγιές, σκαλιά ή κερκίδες. Πρόκειται για το ελληνικό πρωτότυπο αυτοκίνητο Korres Project 4, που βγαίνει σε τρεις μήνες στην αγορά.
Ειδικότερα, το πολύ σε τρεις μήνες η ομάδα που εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου αυτοκινήτου -για την ώρα ονομάζεται «KorresProject 4», από το όνομα του δημιουργού του- θα έχει ολοκληρώσει μια δουλειά που φαντάζει απίστευτη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί το αυτοκίνητο αυτό μπορεί να φτάσει σε πιο δύσβατα σημεία από οποιοδήποτε άλλο.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

M.O.U. (Memorandum of Understanding) για συνεργασία σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης μεταξύ των Εθνικών Ραδιοερασιτεχνικών Ενώσεων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας



M.O.U. (Memorandum of Understanding) για συνεργασία σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης μεταξύ των Εθνικών Ραδιοερασιτεχνικών Ενώσεων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Υπογράφτηκε στις 27 Ιουλίου 2013 στο Rozhen της Βουλγαρίας σε επίπεδο Εθνικών ραδιοερασιτεχνικών Ενώσεων Memorandum of Understanding μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας .

Αρχικά  υπέγραψαν οι δύο από τους 3 πρόεδρους, ο Viktor Tzenkov, LZ3NN εκπροσωπώντας την  B.F.R.A. (Bulgarian Federation of Radio Amateurs) και ο Μανώλης Δαρκαδάκης SV1IW εκπροσωπώντας την Ε.Ε.Ρ. (Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών).

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητά μάτια εντόμων



Ελπίδες ότι τα τεχνητά μάτια που μιμούνται τα μάτια των εντόμων θα μπορούσαν να βοηθήσουν ηλικιωμένους και τυφλούς ή στην αποφυγή ατυχημάτων, εκφράζουν οι επιστημονες. Επιστήμονες από την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μάτια των εντόμων, και στη συνέχεια σχεδίασαν και κατασκεύασαν τους πρώτους μικροσκοπικούς, πλήρως λειτουργικούς, κυρτούς τεχνητούς σύνθετους οφθαλμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο Curvace χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με 2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία τεχνητών οφθαλμών τύπου «εντόμου», οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλες βιομηχανικές δυνατότητες στην κινητή ρομποτική, τα «έξυπνα» ενδύματα και τις ιατρικές εφαρμογές.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΟΥΝΑΝ(ΙΩΝΙΑ) Πελασγικές πυραμίδες στην Κίνα

Το 1994 ο Γερμανός ερευνητής Χάρτιγκ Χάουσντορφ επισκέφθηκε την Κίνα, ό­που ταξιδεύοντας στην επαρχία Σενσί της Κεντρικής Κίνας, ανακάλυψε την ύπαρξη πυρα­μίδων οι οποίες ήταν άγνωστες στον δυτικό κόσμο. Το χρονικό της ανακαλύψεως ξεκινάει το 1912 και έχει ως εξής:
 
Την εποχή εκείνη δύο αυστραλοί έμποροι ταξίδευαν στις απέραντες πεδιάδες του Κιν-Τσαν, στην επαρχία Σενσί της Κεντρ. Κίνας. Εκεί ανακάλυ­ψαν την ύπαρξη άνω των εκατό πυραμίδων.

Τα κινητά τηλέφωνα στην υπηρεσία των οφθαλμολογικών εξετάσεων



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν κάποια σοβαρή πάθηση που τους έχει στερήσει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργική όραση. Ο αριθμός αυτός ίσως να μην προβλημάτιζε τόσο πολύ την διεθνή οφθαλμολογική κοινότητα, αν την ίδια στιγμή δεν γνώριζε, πως σε ποσοστό που ξεπερνά τα 4/5 των περιπτώσεων, η τυφλότητα θα μπορούσε να προληφθεί είτε ακόμη και να θεραπευθεί. 

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ταξίδια στο χρόνο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ Επιστημονικό "φως" στις επιθανάτιες εμπειρίες


Μια νέα επιστημονική εξήγηση για τις εντυπωσιακές επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν αρκετοί ασθενείς, οι οποίοι «γύρισαν» στη ζωή από τον παραλίγο θάνατό τους, δίνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που για πρώτη αφορά εξέτασε συστηματικά τη νευροφυσιολογική κατάσταση του εγκεφάλου ακριβώς μετά την ανακοπή της καρδιάς.
Απότομη έξαρση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο
Η μελέτη, που βασίστηκε σε πειραματόζωα, αλλά υποτίθεται ότι αφορά και τους ανθρώπους, διαπίστωσε μια απότομη έξαρση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο μετά το σταμάτημα της καρδιάς. Η έντονη αυτή ηλεκτρική δραστηριότητα εκτιμάται πως «γεννά» τη συνείδηση των επιθανάτιων εμπειριών, κάτι όμως που άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί να αποδεχθούν.
Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φυσιολογίας και ΝευρολογίαςΤζίμο Μπορτζίγκιν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν αρουραίους που πέθαιναν μετά από τεχνητό καρδιακό επεισόδιο.

ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΠΛΗΓΕΣ & ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ Surgilhoney: Ένα εκπληκτικό φυσικό γιατρικό!

Ιρλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα μέλι το οποίο «είναι εκπληκτικό» στην θεραπεία πληγών και μολύνσεων. Το μέλι ονομάζεται Surgihoney και δοκιμάζεται εδώ και έναν χρόνο σε μωρά, νέες μητέρες, πάσχοντες από καρκίνο και ηλικιωμένους σε νοσοκομεία του Hampshire.
Πληγές και έλκη κατακλίσεως, ακόμα κι αν ήταν μολυσμένα με το επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), επουλώθηκαν μέσα σε μέρες, ενώ μειώθηκε στο μισό ο αριθμός των γυναικών με μολύνσεις μετά από καισαρική.

Τα ΜΜΕ μιλούν για πρώτη φορά για το παγκόσμιο φαινόμενο των θορύβων χαμηλής συχνότητας

Μπορείτε να ακούσετε το βουητό; Γιατί μόνο 1 στα 50 άτομα σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από το μονότονο θόρυβο χαμηλής συχνότητας που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσου; Εκείνοι που το ακούν νιώθουν πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη, ρινορραγίες και διαταραχές του ύπνου.Αρχίζει να μας εκπλήσσει ο ξένος τύπος που δειλά δειλά αναδεικνύει θέματα που μέχρι στιγμής μόνο σε ιστολόγια 'συνωμοσιολόγων' συναντούσες.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τα κλειδιά γίνονται...παρελθόν (video)

altΠορτοφόλι, κινητό, κλειδιά… Αυτά είναι μέχρι σήμερα τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας πριν βγείτε από το σπίτι.Όχι πια! 
Τα… κλειδιά αποτελούν πλέον παρελθόν για όσους έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους μια έξυπνη εφαρμογή, η οποία ξεκλειδώνει την πόρτα του σπιτιού σας ασύρματα!!!
Πρόκεται για την εφαρμογή με το όνομα Kwikset Kevo, η οποία είναι επί της ουσίας η ηλεκτρονική εκδοχή των κλειδιών.
Όταν ο χρήστης πλησιάζει στην πόρτα που θέλει να ανοίξει, όπως αυτή του γραφείου ή του σπιτιού, μπορεί να δώσει εντολή στο κινητό του να ξεκλειδώσει αυτόματα την πόρτα μέσω Bluetooth.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Δορυφορική μετάδοση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά

Ανακοινώνεται ότι παρά την αναστολή της λειτουργίας της ΕΤ3, θα καταστεί και φέτος εφικτή, για τέταρτη συνεχή φορά, η μετάδοση το Δεκαπενταύγουστο της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

H Hellas Sat θα παράσχει και φέτος δωρεάν τη δορυφορική χωρητικότητα στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή για όσες ώρες χρειαστεί η μετάδοση και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα αναλάβουν τα έξοδα του συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων στην Τραπεζούντα με σκοπό να παρέχεται για πρώτη φορά φέτος ανοικτή η μετάδοση σε όποιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδος ή του Εξωτερικού θελήσει να μεταδώσει το σημαντικό αυτό γεγονός του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Εξωτικός κρύσταλλος βάζει στοπ στο φως



Φυσικοί στη Γερμανία κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύτερο πράγμα του Σύμπαντος και να το κρατήσουν αιχμάλωτο για το χρόνο-ρεκόρ των 60 δευτερολέπτων -ένα επίτευγμα που ίσως θα εξέπληττε τον Άινσταϊν και δεν αποκλείεται να έχει πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον.

Ο πατέρας της θεωρίας της Σχετικότητας είχε υπολογίσει σωστά ότι το φως -όπως και οτιδήποτε άλλο στο Σύμπαν- δεν μπορεί να έχει ταχύτητα μεγαλύτερη από περίπου 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτα στο κενό. Ο Άινσταϊν όμως δεν είπε ότι το φως δεν μπορεί να κινηθεί πιο αργά.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Τεχνητά μέλη που μπορούν να «αισθάνονται» VIDEO

Η πρόοδος στην προσθετική τεχνολογία είναι συνεχής, και οι δυνατότητες των σύγχρονων τεχνητών μελών αυξανόμενες, οδηγώντας όλο και πιο κοντά στην εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων στους οποίους θα αντιστοιχεί πραγματικά ο επιστημονικής φαντασίας ορισμός του «cyborg».
Ωστόσο, όσο εξελιγμένα και να είναι τα τεχνητά μέλη, μέχρι τώρα αδυνατούσαν να προσφέρουν την αίσθηση της αφής στους κατόχους τους- κάτι που ενδεχομένως να αρχίζει να αλλάζει, χάρη στη δουλειά των Μάρτιν Καλτενμπρούνερ και Τακάο Σομέγια, στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Η έρευνα βασίζεται πάνω σε άλλα επιτεύγματα του χώρου, όπως τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά κυκλώματα που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι (Urbana-Champaign), τα οποίο παρακολουθούν τις κινήσεις του σώματος όταν τοποθετούνται στο δέρμα.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ένας Έλληνας περιπτεράς στο διάστημα.Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.800 άτομα για να ταξιδέψει στο διάστημα


elinaperipd_600_375_-1520156775

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.800 άτομα ο 34χρονος από τη Λαμία για να ταξιδέψει στο διάστημα
Ένα βήμα προτού επιβιβασθεί σε διαστημόπλοιο για μια βόλτα στο… διάστημα βρίσκεται ο νεαρός Απόστολος Κέππας.

Ο 34χρονος Λαμιώτης περιπτεράς συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε η AXE τον περασμένο Φεβρουάριο και κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος ανάμεσα σε 3.800 άτομα.

Το ψάρι - ζέβρα αποκάλυψε την ικανότητα της αυτοΐασης

Το ψάρι - ζέβρα αποκάλυψε την ικανότητα της αυτοΐασης
Μια νέα ανακάλυψη που δείχνει ότι το μέλλον της αναγεννητικής ιατρικής διαγράφεται λαμπρό, έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία…

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Οξφόρδης μελέτησαν το ψάρι ζέβρα και συγκεκριμένα την αντίδραση της καρδιάς του όταν υφίσταται βλάβη και διαπίστωσαν ότι έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται!
Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, το ψάρι ζέβρα μπορεί να χάσει το 20% του μυοκαρδίου του χωρίς να υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, καθώς ο οργανισμός του έχει την ικανότητα να θεραπεύει αυτό το πρόβλημα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων!

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Νορβηγία: βρήκαν τη λύση για το σκοτάδι που κρατάει 6 μήνες

Η μικρή πόλη Ριούκαν στη Νορβηγία θα αποκτήσει σύντομα τον δικό της τεχνητό ήλιο. Μηχανικοί ολοκληρώνουν το Mirror Project, ένα σύστημα τριών ηλιοστατικών κατόπτρων επιφάνειας 28 τετραγωνικών μέτρων που συγκεντρώνουν το ηλιακό φως και το εκπέμπουν στην κοιλάδα καθιστώντας μια κεντρική πλατεία της πόλης σε ηλιόλουστο χώρο συνάντησης.
Ο μηχανισμός ελέγχεται από έναν κεντρικό υπολογιστή που προσαρμόζει την τοποθέτηση των κατόπτρων. Τα τρία τεράστια κάτοπτρα εγκαταστάθηκαν στην πλαγιά ενός βουνού πάνω από την πόλη. Το ηλιακό φως που θα εκπέμπουν θα δημιουργήσει έναν φωτεινό κύκλο 185 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της συνήθους σκοτεινής πλατείας.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ελπιδοφόρο αντιβιοτικό από τον Ειρηνικό!


Ένα τελείως άγνωστο μέχρι σήμερα, ασυνήθιστο και πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό, που προέρχεται από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό (ακτινομύκητα), ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανοιχτά της Καλιφόρνια. Η ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών στη φύση είναι πολύ σπάνια, αλλά και καλοδεχούμενη, καθώς οι γιατροί εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι τα μικρόβια, ιδίως στα νοσοκομεία, αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.