Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τεχνολογία

1. Backbone Link   (Μόνο για σύνδεση αναμεταδοτών D-Star).
bbone_s                                              
Είναι Point to Point ασύρματες ψηφιακές ζεύξεις που περιλαμβάνουν πολυπλεκτικές  συνδέσεις φωνής, δεδομένων καθώς και σήματα ελέγχου που απευθύνονται σε κάθε άκρο του δικτύου.
Διαμόρφωση GMSK, Data Rate 10 Mbps Ethernet over ATM (Cell Relay) Δεν ορίζεται συχνότητα, αλλά η Icom χρησιμοποιεί τους 10 GHz. Το bandwidth είναι 10,5MHz  και φυσικά γίνεται χρήση κατευθυνόμενων κεραιών. Ο κάθε controller της Icom αυτή τη στιγμή μπορεί να συνδεθεί μόνο με δύο Backbone links.

2. Data Frame   –  DD mode  (χρησιμοποιείται μόνο στα SHF).

Data_Packet_Frame
Διαμόρφωση GMSK με 120 Mbps Data Packet Frame στα 1200 MHz και Bandwidth 150 KHz. Switching εκπομπής λήψης μικρότερο από 50ms.
Βασικό πρόβλημα έτσι όπως γίνεται αυτή την στιγμή με το ID-RP2d της ICOM και τo ID-1 είναι η simplex επικοινωνία και κατ΄ επέκταση το πρόβλημα του “κρυμμένου πομπού” που θα εμφανιστεί, (ένα από τα βασικά προβλήματα στις ασύρματες ψηφιακές επικοινωνίες πολλών σταθμών). Βοηθάει βέβαια ότι το Backbone είναι σε άλλη συχνότητα, αλλά αξίζει να δούμε στην πράξη πως αντιμετωπίζεται η επικοινωνία πολλών σταθμών μεταξύ τους στον ίδιο αναμεταδότη.
Ακολουθεί το protocol overhead  για να δημιουργηθεί το πακέτο επικοινωνίας.
protocol_ovrhd
Η επικοινωνία σε DD γίνεται θεωρώντας το δίκτυο D-star σαν ένα απλό modem. Για όσους έχουν σχετική εμπειρία, θυμίζει τις επικοινωνίες σε frame relay, σε επίπεδο OSI 2. Ο χρήστης καθορίζει είσοδο και έξοδο από το δίκτυο και στην άλλη άκρη έχει τον ανταποκριτή του, που φαίνεται σαν να βρίσκεται συνδεδεμένος μαζί του με ethernet. Πάνω σε αυτή την επικοινωνία,  θεωρητικά δουλεύει οποιοδήποτε άλλο πρωτόκολλο επικοινωνίας, που το καθορίζουν οι δύο διασυνδεδεμένοι υπολογιστές, αλλά στην πράξη έχει δοκιμαστεί πολύ εύκολα το IP με εξαιρετικές ταχύτητες απόκρισης.

 3. Voice frame  -  DV mode (χρησιμοποιείται σε όλες τις συχνότητες).

Voice_Packet_Frame
Half-duplex digitized voice με διαμόρφωση GMSK με 4,8 Kbps Voice Slow Data Packet Frame 144/430/1200 MHz,  χρησιμοποιώντας  AMBE Codec* (Advance Multi-Band Excitation), με Bandwidth 6,2 KHz.. Σε αυτά τα 4,8 Kbps (συγκριτικά το ISDN έχει γύρω στα 30kbps αλλά καταλαμβάνει 64k ενώ το GSM 13Kbps), η φωνή καλύπτει μόνο 2,4 Kbps, 1,2 kbps χρησιμοποιούνται από το FEC και περιλαμβάνονται και  άλλα 1,2 Kbps Data.  Το Switching εκπομπής λήψης είναι μικρότερο από 100 ms. To Bandwith στην πραγματικότητα είναι μικρότερο όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες σε σύγκριση με το αναλογικό.
digital_dstaranalog
2 ψηφιακά σήματα εκπομπής του IC-E92D
σε προβολή το ένα πάνω στο άλλο
Αναλογική εκπομπή από τον ίδιο πομποδέκτη σε FM

Το σύστημα των επαναληπτών D-Star.  

Dstar_repΠαρακάτω το σύστημα της Icom, με  4 modules αναμεταδοτών, με όλες τις δυνατότητές του VHF- UHF- SHF Voice & Data,  ένα Backbone link για σύνδεση με άλλον επαναλήπτη στους 10Ghz, καθώς και επιπλέον σύνδεση στο Internet, με ειδικό software που δίνει η Icom και διασυνδέει όλους τους επαναλήπτες D-Star μεταξύ τους.net_1
Ακολουθεί μία σχηματική παρουσίαση ενός δικτύου D-STAR με διακριτικά Γιαπωνέζικα. Περιλαμβάνει δύο ζεύγη επαναληπτικών συστημάτων που διασυνδέονται μέσα από το Internet, ενώ μεταξύ τους έχουν μικροκυματική ζεύξη.

Διαφορά            του                    D-star                        με συστήματα                                  Wi-Fi
Ταχύτητα 128 Kbps (throughput 100 Kbps) Ταχύτητα  1-54 Mbps (Στη πράξη με throughput 4-5Mbps το 802.11β και γύρω στα 20-30 στα 802.11g )
Απόσταση  25 -32 χιλΑπόσταση 1 – 5 χιλ.
Κάθετες παν-κατευθυντικές κεραίεςΚατευθυνόμενες κεραίες για αποστάσεις πάνω από 500μ
Δυνατότητα mobile
AMBE Codec (Advance Multi-Band Excitation) Είναι ένα από τα standards κωδικοποίήσης της φωνής που χρησιμοποιείται στα δορυφορικά συστήματα Iridium και Inmarsatκαθώς και σε άλλα ψηφιακά επίγεια δίκτυα, δημιουργήθηκε και ανήκει στην εταιρεία  Digital Voice System inc. και φυσικά δεν είναι ανοικτό πρωτόκολλο ούτε δωρεάν.
http://www.dstar.gr/