Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ NASA Η μακριά... ουρά του ηλιακού μας συστήματος (vid)

Επιστήμονες της NASA που μελετούσαν δεδομένα του δορυφόρου Interstellar Boundary Explorer (IBEX) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά απευθείας την ηλιο-ουρά, την μακριά ουρά του ηλιακού μας συστήματος.

 Με τον όρο ηλιο-ουρά οι επιστήμονες περιγράφουν ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων πίσω από την ηλιόσφαιρα, τη μαγνητική φυσαλίδα που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, τους ηλιακούς ανέμους και το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου. 


Οι επιστήμονες υπέθεταν εδώ και χρόνια ότι η ηλιόσφαιρα έχει ουρά, ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να το αποδείξουν. Όπως επισημαίνουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Αστροφυσικής, η ουρά μοιάζει με τετράφυλλο τριφύλλι.

Τα πλαϊνά «φύλλα» αποτελούνται από αργά σωματίδια ηλιακών ανέμων χαμηλής ενεργειακής έντασης, ενώ τα φύλλα στην κορυφή και το τέλος αποτελούνται από γρήγορα σωματίδια ηλιακών ανέμων υψηλής ταχύτητας.
Στο μπροστινό της μέρος η ηλιόσφαιρα έχει σχήμα σφαίρας, ωστόσο αυτό δεν είναι συμμετρικό λόγω των μαγνητικών δυνάμεων του διαστρικού χώρου. Αυτά τα μαγνητικά πεδία που προέρχονται έξω από το ηλιακό σύστημα επηρεάζουν επίσης το σχήμα της ηλιο-ουράς, η οποία συμπιέζεται με αποτέλεσμα να ισοπεδώνεται η τομή της.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καθορίσει με ακρίβεια το μήκος της ηλιακής ουράς, η οποία εξασθενεί προς το τέλος της και αναμιγνύεται με τον υπόλοιπο διαστρικό χώρο, ωστόσο υπολογίζεται ότι φτάνει τα 170 δισ. χλμ. Η ηλιο-ουρά αποτελείται κατά κύριο λόγο από υδρογόνο και ήλιο και κινείται με ταχύτητα ενός εκατ. χλμ/ώρα.

[Πηγή econews.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr