Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Βρέθηκε μανιτάρι τέρας 15 κιλών

Ένα μανιτάρι τέρας ανακαλύφθηκε στην κινεζική επαρχία Γιουνάν, που είναι γνωστή ως «το Βασίλειο των Μανιταριών», καθώς στην περιοχή φύονται περισσότεροι από 600 φαγώσιμοι μύκητες.

Το γιγάντιο μανιτάρι έχει μήκος 93 εκατοστά και ζυγίζει 15 κιλά. Το είδος του δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Οι μύκητες, συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών, δεν είναι ούτε φυτά ούτε ζώα και ανήκουν σε μια ξεχωριστή ομάδα ζωντανών οργανισμών που αναπαράγονται με σπόρους και περιέχουν πυρήνες με χρωμοσώματα.

Οι πωλήσεις της κινεζικής βιομηχανίας μανιταριών έφτασαν το 2005 τα 44 εκατομμύρια δολάρια, με την επαρχία Γιουνάν να εξάγει ορισμένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα είδη, όπως το σπάνιο μανιτάρι Tricholoma matsutake.

Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί, το γιγάντιο μανιτάρι ενδεχομένως να μην είναι ασφαλές προς κατανάλωση, καθώς πολλά είδη είναι τοξικά και δηλητηριώδη.

Δυο γυναίκες από την Καλιφόρνια έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους από τοξική μανιταρόσουπα.

Από την άλλη πλευρά πολλά μανιτάρια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ειδικότερα, ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins εκτιμούν ότι η παραισθησιογόνος ουσία των «μαγικών μανιταριών» μια μέρα θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία πολλών ψυχιατρικών διαταραχών, μεταξύ των οποίων κατάθλιψη, άγχος, εθισμός κλπ.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το γιγάντιο μανιτάρι θα σπάσει το ρεκόρ για το είδος του, σίγουρα όμως δεν είναι το μεγαλύτερο μανιτάρι στον κόσμο.

Το 1998 ανακαλύφθηκε στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών ένα τεράστιο μανιτάρι του είδους Armillaria ostoyae, ηλικίας 2.400 ετών, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 9.650 στρεμμάτων.



Πηγή:econews.gr/real