Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αντιβιοτικά κατά του χρόνιου πόνου στη μέση



Μέχρι και το 40% των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση θα μπορούσε να γλιτώσει το χειρουργείο λαμβάνοντας… αντιβιοτικά, υποστηρίζει νέα μελέτη δανών επιστημόνων.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και τη μέση οφείλεται σε λοιμώξεις, ωστόσο μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο χρόνιος πόνος είχε κάποια άλλη βάση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας διαπίστωσαν όμως ότι περίπου το 20%-40% του χρόνιου πόνου στην πλάτη και τη μέση οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη:



Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι δανοί επιστήμονες συνεργάστηκαν με ειδικούς στο Μπέρμινγχαμ, στη Βρετανία προκειμένου να εξετάσουν ιστό που είχε αφαιρεθεί από ασθενείς με ενδείξεις λοίμωξης. Περίπου το 50% των δειγμάτων βρέθηκε θετικό σε κάποιο βακτήριο, με το 80% να έχει μολυνθεί από το βακτήριο Propionibacterium acnes.

Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί την ακμή στο δέρμα. Το συγκεκριμένο βακτήριο, ζει γύρω από τις ρίζες των τριχών και στις κοιλότητες των δοντιών, όμως μπορεί να «ταξιδέψει» στο κυκλοφορικό σύστημα μέσω του βουρτσίσματος των δοντιών. Σε κατάσταση «επικινδυνότητας» σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται πως βρίσκονται οι ασθενείς με δισκοπάθεια. Και αυτό γιατί, στην περίπτωση αυτή και προκειμένου ο οργανισμός να αποκαταστήσει τη βλάβη, αναπτύσσει αιμοφόρα αγγεία στους δίσκους. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και τη μεταφορά βακτηρίων μέσω του αίματος η οποία οδηγεί πολλές φορές σε λοιμώξεις ή ακόμη και στην καταστροφή γειτονικών σπονδύλων, η οποία συνήθως εντοπίζεται με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Στη συνέχεια οι ειδικοί προχώρησαν σε κλινική δοκιμή όπου συμμετείχαν ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση και οι οποίοι καλούνταν να ακολουθήσουν μια θεραπεία αντιβιοτικών χρονικής διάρκειας 100 ημερών. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι τα φάρμακα μείωσαν τον πόνο στο 80% των ασθενών που ταλαιπωρούνταν από πόνους στη μέση για περισσότερο από έξι μήνες και μέσω μαγνητικής είχε φανεί ότι είχαν κατεστραμμένους σπονδύλους.

Ενημέρωση και σωστή θεραπεία

Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλοί από τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τα ενοχλητικά συμπτώματα θα μπορούσαν να «σβήσουν» τον πόνο τους μέσω της λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων.

«Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο στη μέση» σχολιάζει η δρ Χάνε Αλμπερτ. «Οι ασθενείς αυτοί, ζουν χρόνια με τον πόνο τους και κατά κάποιον τρόπο έχουν προσαρμόσει την καθημερινότητά τους γύρω από αυτόν. Ενδεχομένως λοιπόν να μπορούσαμε να τους προσφέρουμε και πάλι μια φυσιολογική ζωή, που δεν θα την φαντάζονταν ποτέ» προσθέτει η ερευνήτρια.

«Η διάδοση των ευρημάτων μας είναι σημαντική και οι γιατροί θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν, προκειμένου οι ασθενείς να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία ανάλογα με την περίπτωσή τους και να αποφεύγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είναι απαραίτητες» υπογραμμίζει η Αλμπερτ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των δανών επιστημόνων παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «European Spine Journal».

Πηγή:tovima.gr/real.gr