Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Θαυματουργό υλικό αντικαθιστά τον κατεστραμμένο ανθρώπινο ιστό


diktuo-stagonidiwn98258

Συνθετικό υλικό ικανό να επιτελέσει λειτουργίες ζωντανών κυττάρων ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο τρισδιάστατο εκτυπωτή. 

Το νέο υλικό, που ονομάζεται«δίκτυο σταγονιδίων» εκτιμάται ότι θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει κατεστραμμένο ανθρώπινο ιστό ή να μεταφέρει φάρμακα σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού.
 «Προσπαθούμε να φτιάξουμε υλικά που μοιάζουν σε ιστούς, αλλά κυρίως δομές που μπορούν να επιτελέσουν τις λειτουργίες των ιστών», δήλωσε ο Δρ. Hagan Bayley, επικεφαλής της μελέτης. 

Οι εκτυπωμένες δομές αποτελούνται από ένα δίκτυο δεκάδων χιλιάδων διασυνδεδεμένων σταγονιδίων νερού, κλεισμένων σε υδατικά διαμερίσματα διαμέτρου 50 μικρονίων και εκτυπωμένων πάνω σε λιπιδική μεμβράνη που μένει σταθερή για εβδομάδες. 
Η μεμβράνη χρησιμοποιεί τους πρωτεϊνικούς πόρους ώστε να σχηματίσει «μονοπάτια» που μιμούνται τα νεύρα, επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα από τη μια πλευρά του υλικού στην άλλη. 
Τα δίκτυα σταγονιδίων μπορούν να πάρουν ποικίλα σχήματα αφού εκτυπωθούν και να μιμηθούν τις κινήσεις των μυών μεταφέροντας νερό από το ένα κύτταρο στο άλλο μέσω της όσμωσης. «Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει δίκτυα με 35.000 σταγονίδια. 
Το μέγεθος των δικτύων που μπορούμε να αναπτύξουμε περιορίζεται από την έλλειψη χρόνου και χρημάτων», τόνισε ο Δρ. Bayley. 
Για να αναπτύξουν το θαυματουργό υλικό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δυο είδη σταγονιδίων, ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πολύ περισσότερα, ακόμα και 50.


 econews