Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τρισδιάστατη εκτύπωση τεχνητού ανθρώπινου ιστού!

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να παραγάγουν τεχνητούς ανθρώπινους ιστούς, ικανούς να αντικαταστήσουν κύτταρα του οργανισμού που έχουν υποστεί βλάβες. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science».

Οι ειδικοί 3D εκτυπωτές της Οξφόρδης χρησιμοποιούν αντί για μελάνι νερό και λιπίδια προκειμένου να σχηματίσουν χιλιάδες συνδεδεμένες σταγόνες που είναι σε θέση να εκτελέσουν κυτταρικές λειτουργίες.

Αυτά τα εκτυπωμένα «δίκτυα σταγόνων» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση κατεστραμμένων ιστών ή ως μια νέα μέθοδος μεταφοράς φαρμάκων εντός του οργανισμού.


Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Οξφόρδη επικεφαλής των οποίων ήταν ο καθηγητής Χημείας Χάγκαν Μπέιλι τα εκτυπωμένα «δίκτυα σταγόνων» εμφανίζουν πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους δημιουργίας ιστών στο εργαστήριο όπως εκείνη που βασίζεται στη χρήση βλαστικών κυττάρων. 

Και αυτό διότι είναι πλήρως συνθετικά, δεν διαθέτουν γονιδίωμα και δεν πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται κίνδυνοι όπως αυτός της καρκινογένεσης.

ΠΗΓΗ: tovima.gr/http://www.euro2day.gr