Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

8ος Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος.


                                                   Γράφει ο SV1LKM

Τη Κυριακή 21 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο 8ος Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος.  

Τη διοργάνωση του Μαραθωνίου είχε αναλάβει ο Μ.Ε.Α.Σ ΤΡΙΤΩΝ ύπο την αιγίδα των  UNESCO - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, IAAF, AIMS, Ε.Ο.ΕΣΕΓΑΣ και την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέλλας -Κιλκίς και Αμπελοκηπων-Μενεμένης. 
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:  Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο,Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ. Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν.Θεσσαλονίκης, ΕΚΑΒ, Έλληνες Διασώστες, Σώμα Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δ.Θ., Διασωστική Ομάδα Αγίου Παύλου, Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας, Λέσχη Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Δυτ. Θεσσαλονίκης "West Side Salonica", Ραδιοερασιτεχνική Λέσχη Μακεδονίας ( M.A.R.C)Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος, Πρότυπη Ραδιοερασιτεχνική Ομάδα-Ραδιολέσχη Έδεσσας, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας, 
Ένωση Ελλήνων ΡαδιοερασιτεχνώνΟργανισμός Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, Ο.Α.Σ.Θ.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε όλος αυτός ο κόσμος θα έπρεπε κάπως να έχει μια επικοινωνία για τη σωστή διοργάνωση και πραγματοποίηση του αγώνα. Αυτό πραγματοποιήθηκε με υπεύθυνο επικοινωνιών τoν SV2GQN (Άρης) πρόεδρο της Πρότυπης Ραδιοερασιτεχνικής Ομάδας Θεσσαλονίκης ο οποίος και οργάνωσε την ομάδα ραδιοερασιτεχνών η οποία θα ελάμβανε μέρος στο Μαραθώνιο. 
Τηλεπικοινωνικό κέντρο, οχήματα διαδρομής, όχημα συντονιστή, όχημα τέλους, επικοινωνία με όλα τα εθελοντικά τμήματα, έλεγχο διεξαγωγής του αγώνα κλπ.  Στη προσπάθεια αυτή συνέβαλαν και πέντε μέλη της Ομάδας Εκτακτων Αναγκών της ΕΕΡ. Οι SV1IYA, SV1HER, SV1IXY, SV1OAN και SV1LKM ταξίδεψαν το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου για Θεσσαλονίκη με τρένο. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε πολύ νωρίς το πρωί με πολύ καλή διάθεση και όρεξη για τη συμμετοχή μας στη διοργάνωση του Μαραθωνίου. Η Ομάδα μας έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη όπου και δεχθήκαμε τη θερμή υποδοχή του Άρη(SV2GQN) και του Γιώργου (SV2JJE) οι οποίοι και μας βοήθησαν για τη μετακίνηση μας προς το ξενοδοχείο όπου και θα διαμέναμε. Μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση και τις τυπικές διευκρινήσεις κανονίστηκε το ραντεβού για την απογευματινή μας συνάντηση. Στόχος η εγκατάσταση μηχανημάτων στα οχήματα του Μαραθωνίου. Είχαμε μόλις μερικές ώρες ξεκούρασης. 
Εκμεταλευτήκαμε αυτό το κενό για μία σύντομη βόλτα στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με ένα καλό γεύμα σε όμορφο σημείο μετά τις υποδείξεις του αγαπητού SV1OAN. 
Πέντε το απόγευμα οι γνωστοί πλέον Γιώργος και Άρης μας μετέφεραν στο Χώρο του Καυτατζόγλιου σταδίου όπου και αναλάβαμε την τοποθέτηση συστημάτων επικοινωνίας, Aprs και GPS στα οχήματα που θα συμμετείχαν οργανωτικά στο Μαραθώνιο. 

Το απόγευμα εκείνο είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε και κάποιους από τους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης οι οποίοι βρέθηκαν στο χώρο για να μας βοηθήσουν. SV2HVL ο Ηλίας που θα συμμετείχε στο κέντρο επικοινωνίας, Ο SV2BBC αγαπητός και άξιος συνάδελφος ο οποίος θα αναλάμβανε στο 21,5χλμ υπεύθυνος για τον τάπητα χρονομέτρησης, ο SV2HQK o Γιώργος ο οποίος θα ήταν υπεύθυνος στο όχημα του χρονομέτρου. 
Ο τελευταίος δέχθηκε και ένα σύντομο μάθημα απο τον SV1OAN για την επισκευή κονέκτορα σε μαγνητική κεραία. Ο Κώστας ο SV2HPH από το όχημα περισυλλογής 2 με το Yaesu 8800 ανά χείρας για την τοποθέτηση του στο όχημα. Σίγουρα ξεχνάω κανα δύο συναδέλφους που ήταν στη παρέα μας. Μέσα σε δύο ώρες και με την άψογη συνεργασία με τους υπευθύνους του Τρίτων είχαμε τελειώσει με τα οχήματα. Τελευταία αποστολή για το Σαββατόβραδο ο έλεγχος της εγκατάστασης στο κέντρο επικοινωνιών απέναντι από το Λευκό τον Πύργο.
......................................................................................
Η ομάδα μας κατέληξε στα γραφεία της MARC για ενημέρωση σε συνδυασμό με καλό φαγητό και λίγο καλό κρασί (σ.σ. όλο πίνατε!) για να τιμήσουμε τη συνάντηση. Εγώ κατέληξα με ξάδελφο που είχα χρόνια να τον συναντήσω στη Αριστοτέλους για βόλτα και ξενάγηση στα τοπικά εδέσματα. Για λίγο όμως αφού η επιστροφή στο Ξενοδοχείο απαραίτητη λόγω του προγράμματος για τον Αγώνα. Εγερτήριο 5 το πρωί. Μεταφορά στο Λευκό Πύργο και στο κέντρο επικοινωνιών. Εκεί μας περίμεναν ο Ηλίας(SV2HVL), o Δημήτριος (SV2GWY),o Γιώργος (SV2JJE),όλοι οι υπεύθυνοι από τον αθλητικό σύλλογο του ΤΡΙΤΩΝ. 
5.30 συναρμολογήται ο ιστός με τις τρεις κεραίες που θα κάλυπταν τις επικοινωνίες μας. Μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δοκιμές, σχέδια, τελευταία ενημέρωση. Επτά το πρωί αναλαμβάνουμε πόστα. Εγώ σε όχημα περισυλλογής με οδηγό έναν εξαίρετο Θεσσαλονικιό αθλητή παραλαμβάνουμε τα δυο παιδιά υπεύθυνα για το τάπητα χρονομέτρησης και ξεκινάμε για το 21,5χλμ της διαδρομής και έλεγχο των σταθμών μέχρι τον τερματισμό. 
Λέμε τις καλημέρες με όλους τους συναδέλφους, βοηθάμε στα όποια μικροπροβλήματα της πρωινής ετοιμασίας των σταθμών και όλοι μαζί περιμένουμε στις 8.00 την εκκίνηση.Η Γιορτή αρχίζει. Περίπου 1600 αθλητές από κάθε σημείο της χώρας ξεκινούν από την Πέλλα για τον Λευκό Πύργο. Όλα κυλάνε ομαλά. Στους σταθμούς υπάρχει κέφι και όρεξη. Όλοι οι εθελοντές δίνουν το καλύτερο τους εαυτό. 
Σε κάποιους σταθμούς έχουν στηθεί και τα όργανα με μουσικές και τραγούδια. Ο ήλιος λαμπρός βοηθάει στη παρουσία του κόσμου στους δρόμους για χειροκρότημα των αθλητών. Το τηλεπικοινωνιακό κέντρο με τους SV2HVL, SV2GWY, SV1IYA δουλεύει άψογα, με ροή πληροφοριών σε σωστούς χρόνους, δίνοντας άμεση λύση στα όποια μικροπροβλήματα εμφανίζονται. 
Οι ώρες κυλούν γρήγορα και στις 12:00 έχουμε εκκίνηση των 5 χιλιομέτρων και των 12 χιλιομέτρων. Περίπου δέκα χιλιάδες δρομείς ξεχύνονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο του τερματισμού μπροστά από το Λευκό το Πύργο χιλιάδες κόσμου απολαμβάνουν τον αγώνα και συμβάλουν στο κλίμα γιορτής που επικρατεί σε όλη τη παραλία της Θεσσαλονίκης.......  
Ένας ακόμα μαραθώνιος φτάνει στο τέλος του. Η κάθε εθελοντική ομάδα αρχίζει και μαζεύει τον εξοπλισμό της. Αγκαλιές και φιλιά αποχαιρετισμού και μια ευχή για καλό αντάμωμα την επόμενη χρονιά ακούγεται σε κάθε γωνία. Η ομάδα μας με την παρέα των SV2GQN, SV2GWY και SY2AMC κατευθύνεται σε κοντινό εστιατόριο για λίγη ξεκουραση και ένα καλό φαγητό (σ.σ. μόνο?) πριν την αναχώρηση για την επιστροφή μας. 
Όλοι μας ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους από τη Θεσσαλονίκη για τη φιλοξενία τους και την εγκάρδια αλληλεγγύη τους στη προσπάθειά μας. Ευχαριστώ την ΕΕΡ που στηρίζει την Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών σε αποστολές σαν και αυτή. Ευχαριστώ όλους τους εθελοντές και διοργανωτές του αγώνα που συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και προσπάθειας. Ευχαριστώ την ομάδα μου το Χρήστο, το Σωτήρη, το Στέλιο, τον Αντώνη για την φοβερή παρέα που κάναμε και για το όμορφο ταξίδι που ζήσαμε.Εύχομαι του χρόνου να είμαστε και πάλι εκεί ακόμα περισσότεροι. 
Καλή συνέχεια σε όλους σας 
SV1LKM