Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έφτιαξαν υπολογιστή που «δεν κολλάει»Τι αισθάνεστε κάθε φορά που «κολλάει»ο υπολογιστής σας; Όταν εμφανίζεται αυτή η μαύρη ή μπλε οθόνη του θανάτου; Όταν βλέπετε τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις; Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ενημερώνουν μέσω του New Scientist πως έφτιαξαν ένα νέο, «συστημικό» υπολογιστή που είναι κατά βάση διαφορετικός από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε τώρα. 

Ο «κοινός» υπολογιστής τραβάει λειτουργίες από τη μνήμη, δουλεύει με αυτές και το αποτέλεσμα το αποθηκεύει πίσω στη μνήμη, μέχρι να περάσει την επόμενη. Ο επεξεργαστής του υπολογιστή δεν κάνει multitasking. Δεν κάνει, δηλαδή, πράγματα ταυτόχρονα. Απλά «φαίνεται» ότι το κάνει.Ο νέος υπολογιστής όμως που επινόησαν στο University College, συνδέει δεδομένα με οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει με αυτά και διαχωρίζει τα διαφορετικά αποτελέσματα, σε διαφορετικά συστήματα του υπολογιστή. 

Κάθε σύστημα διαθέτει μία μνήμη η οποία περιέχει δεδομένα που είναι ευαίσθητα στο περιεχόμενο, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να αλληλεπιδράσει μόνο να με παρόμοια συστήματα. Αντί να χρησιμοποιήσουν ένα μετρητή προγραμμάτων, τα συστήματα εκτελούνται σε χρόνους που επιλέγονται από μία γεννήτρια ψευδοτυχαίων αριθμών, σχεδιασμένη να μιμείται την τυχαιότητα της φύσης. Τα συστήματα εκτελούν τις οδηγίες τους ταυτόχρονα, χωρίς να υπάρχει διαδοχή ή προτεραιότητα ανάμεσα στα συστήματα αυτά…

Είναι σημαντικό πως ο συστημικός υπολογιστής περιέχει πολλαπλά αντίγραφα από τις οδηγίες του που είναι διαμοιρασμένα στα πολλαπλά του συστήματα. Έτσι, αν ένα σύστημα χαλάσει, ο υπολογιστής θα απευθυνθεί σε ένα άλλο «καθαρό» και λειτουργικό αντίγραφο για να διορθώσει τον κώδικα. Και ανεξάρτητα από τα συμβατικά λειτουργικά συστήαμτα που κρασάρουν όταν δεν έχουν πρόσβαση στη φυσική μνήμη, ένας συστημικός υπολογιστής συνεχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το παραπάνω πρόβλημα γιατί κάθε μεμονωμένο σύστημα, διαθέτει την δική του μνήμη.

Πηγή:digitallife.gr