Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

"Ανακινήστε" το τηλέφωνό σας για να το φορτίσετε


Χρειάστηκε ποτέ να πραγματοποιήσετε μία κλήση ενώ το κινητό σας είχε ξεμείνει από μπαταρία; Φανταστείτε να μπορούσατε με κάποιο τρόπο να το φορτίζατε, έστω και για μερικά λεπτά, ανακινώντας το.

Μπορεί να ακούγεται σαν ταινία επιστημονική φαντασίας, όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Virginia Tech στο Blackbur, ήδη εργάζονται για να κάνουν μία τέτοια επιλογή, πραγματικότητα. Η ιδέα βασίζεται,στη μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, με τη χρήση “πιεζοηλεκτρικών” υλικών.
Πιο συγκεκριμένα, ο ερευνητής Shashank Priya και η ομάδα του, σχεδίασαν ένα ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης, που αντλεί ενέργεια από την πίεση που ασκούν τα δάκτυλα του χεριού μας στην οθόνη, από τη ένταση του ήχου και από την έντονη ανακίνηση της συσκευής, ενέργεια που αν καταφέρουν να διαχειριστούν, θα μπορούσε να φορτίσει τη μπαταρία.
Πειράματα έδειξαν πως, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αντλήσει έως και 50 milivolts κάτω από ευνοϊκές συνθήκες. Δυστυχώς, η ποσότητα αυτή, δεν αρκεί για να φορτίσει πλήρως ένα κινητό τηλέφωνο, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες, σίγουρα είναι αρκετή ώστε να επιτρέψει την πραγματοποίηση μίας επείγουσας κλήσης για μερικά λεπτά.
news.gr