Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τα σονέτα του Shakespeare τώρα και σε...DNA! Επιστήμονες υπόσχονται 2,2PB σε ένα γραμμάριο DNA


Τα σονέτα του Shakespeare τώρα και σε...DNA!
Εδώ και αρκετό καιρό, ερευνητές των πανεπιστημίων Stanford και Harvard, ασχολούνται με τη μετατροπή του DNA σε μονάδα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων.
Μάλιστα, επιστήμονες, από το Harvard κατάφεραν, να αποθηκεύσουν ένα βιβλίο 53.000 λέξεων, εικόνες αλλά και ένα πρόγραμμα Javascript, συνολικού μεγέθους 704TB (terabytes), σε ένα μόλις γραμμάριο του γενετικού υλικού.

Πλέον, Ευρωπαίοι επιστήμονες, του European Bioinformatics Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφεραν να ενσωματώσουν σε μόρια DNA ένα MP3 αρχείο, που περιλαμβάνει τα 154 σονέτα του Shakespeare μαζί με φωτογραφίες. Η νέα χωρητικότητα που πέτυχαν αγγίζει τα 2,2PB (petabytes ανά γραμμάριο).
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, πέραν του προφανούς, είναι πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει λάθη στο 100% των περιπτώσεων.
Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι εξαιρετικά ακριβή, όμως οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι πως κάποια στιγμή θα αποτελέσει βιώσιμη λύση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της χωρητικότητας και την αξιοπιστία της.
news.gr