Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η αναγνώριση φωνής στον Chrome



Εmails χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή τους θα μπορούν να «γράφουν» σύντομα οι χρήστες του Chrome, καθώς η νέα beta version του browser της Google υποστηρίζει φωνητικές εντολές.

Η εταιρεία ουσιαστικά βελτίωσε κάποια από τα «εργαλεία» που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στον Chrome 11. Αυτό σημαίνει πως ο Chrome θα επιτρέπει σύντομα στο χρήστη να κάνει περιήγηση στο Web μέσω φωνής, να υπαγορεύει emails κ.α χωρίς να χρησιμοποιεί mouse, πληκτρολόγιο ή οθόνη αφής.



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το δοκιμάσουν από τώρα, εγκαθιστώντας την τελευταία beta έκδοση του Chrome και προχωρώντας στην e-mail demo page. Το demo λειτουργεί αντίστοιχα και με το νέο beta channel για Android- κάτι που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως ο «φωνητικός» Chrome θα βρει σύντομα το δρόμο του και στις συσκευές με Android, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες φωνητικού χειρισμού συσκευών για τους χρήστες του δημοφιλούς λειτουργικού (το οποίο ήδη έχει στο «οπλοστάσιό» του την εφαρμογή Voice Search, που περιέχει και το Voice Actions, για έλεγχο του smartphone μέσω φωνής).

Την «καρδιά» της φωνητικής αναγνώρισης στον Chrome αποτελεί το Web Speech API, ένα JavaScript API που επιτρέπει στους web developers να ενσωματώνουν εύκολα την αναγνώριση φωνής στις εφαρμογές τους. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι να αποστέλλεται η φωνή του χρήστη στους servers της Google και στη συνέχεια να επιστρέφει στην εφαρμογή ως κείμενο, κατόπιν της απαιτούμενης επεξεργασίας. Το ποσοστό λαθών/ παρερμηνειών είναι αρκετά μικρό, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr