Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα για το κρισιμότερο έτος εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου


human brain
Ιάπωνες ερευνητές που μελέτησαν την εξέλιξη του εγκεφάλου του χιμπατζή, του ανθρώπου και του πιθήκου Rhesus, διαπίστωσαν ότι το κρισιμότερο έτος για την ανθρώπινη εξυπνάδα είναι το δεύτερο.

Στην περίπτωση του πιθήκου Rhesus το μυαλό αποκτά τις μέγιστες διαστάσεις του στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Αντίθετα, τόσο στους χιμπατζήδες όσο και στους ανθρώπους η ωρίμανση καθυστερεί μεν, αλλά εν συνεχεία παρατηρείται σε ταχύτατους ρυθμούς. Στο τέλος οι διαστάσεις των δύο τελευταίων υπερβαίνουν αυτές του πρώτου κατά τρεις φορές. Αλλά και ανάμεσά τους οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές. Από το μέσο μέχρι το πέρας τη πρώιμης βρεφικής ηλικίας, οι διαστάσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου αναπτύσσονται με διπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με τον χιμπατζή.
Στον άνθρωπο, αυτή η φάση αντιστοιχεί στην ηλικία των 12 έως και 24 μηνών, κατά την οποία αυξάνεται κατά πολύ η άσπρη ουσία που περιέχει τις νευρικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη σύνδεση των διαφορετικών χώρων του εγκεφάλου.
Προϊόν των παρατηρήσεών τους για την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και ιδιαίτερα της λευκής ουσίας ήταν το συμπέρασμα των επιστημόνων ότι τα θεμέλια της υψηλής αποδοτικότητάς του εγκεφάλου προκύπτουν κυρίως στα πρώτα δύο χρόνια και όχι τόσο κατά την μακρά περίοδο της ωρίμανσης.
 http://ysterografa.gr