Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το «κυνήγι» εξωπλανητών συνεχίζεται




Μετά από τριάμισι χρόνια, η πρώτη φάση αποστολής του «Κέπλερ» ολοκληρώθηκε και πλέον, το διαστημικό τηλεσκόπιο αρχίζει τη δεύτερη φάση της έρευνάς του, που θα διαρκέσει έως το 2016, καθώς παρατείνεται η αποστολή του, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της NASA.  
Το τηλεσκόπιο «Κέπλερ» εκτοξεύτηκε το Μάιο του 2009 και με σκοπό την ανακάλυψη εξωπλανητών και κανείς δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα είχε. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 2.300 υποψήφιοι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. 

Από αυτούς, οι αστρονόμοι έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη περισσότερων από 100. Τα ευρήματα του τηλεσκοπίου αποτελούν απόδειξη, ότι το αστρικό μας σύστημα δεν είναι σε καμία περίπτωση μοναδικό και πως ο γαλαξίας μας βρίθει από πλανητικά συστήματα κάθε είδους. «Οι αρχικές ανακαλύψεις του “Κέπλερ” δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των άστρων έχουν πλανήτες και ο αριθμός των πλανητών στον γαλαξία μας πρέπει να φθάνει σε δισεκατομμύρια», σημειώνει ο Ουίλιαμ Μπορούκι, ερευνητή του «Κέπλερ». Από τους πλανήτες στο μέγεθος περίπου της Γης που έχουν ανακαλυφθεί, ορισμένοι βρίσκονται στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη», όπου δεν αποκλείεται η ύπαρξη νερού και ίσως κάποιας μορφής ζωής. Στη δεύτερη φάση του, το διαστημικό τηλεσκόπιο θα συνεχίσει να παρέχει στοιχεία στους επιστήμονες προκειμένου να βοηθήσει στο έργο της ανακάλυψης πλανητών στο μέγεθος της Γης στις «φιλόξενες ζώνες» αστρικών συστημάτων.
 ΠΗΓΗ:techit.gr