Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τον… εγκέφαλο!


kapnisma
Το κάπνισμα, εκτός από το υπόλοιπο σώμα, βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και τον νου, κάνοντας ζημιά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές του King’ s College του Λονδίνου που μελέτησαν περίπου 8.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών, διαπίστωσαν ότι εκτός από το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο, όμως σε μικρότερο βαθμό.
Η έρευνα μελέτησε επί μια οκταετία γενικότερα τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό σε σχέση με την υγεία του εγκεφάλου και σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μετά τους 50 τους. Οι βρετανοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά νοητικών τεστ κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού σχετίζεται σημαντικά με τη νοητική υγεία, με συνέπεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος να αυξάνει, όσο αδρανοποιούνται οι λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κάπνισμα εμφανίστηκε ως βασικός παράγων που μείωνε τις επιδόσεις στα νοητικά-γνωστικά τεστ, άρα σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Άλεξ Ντρέγκαν, , η φθορά του νου προκαλείται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεσήλικες, όπως ανέφερε, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο παρακμής του νου».
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πρόωρη νοητική έκπτωση, όσο περνάνε τα χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε κανονική εγκεφαλική άνοια.  Η Βρετανική Εταιρία Ερευνών για το Αλτσχάιμερ τονίζει την ανάγκη να εντοπισθούν όλοι οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου έτσι οι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν τα μέτρα τους  τρώγοντας υγιεινά, να γυμνάζονται τακτικά και τέλος να κόψουν το κάπνισμα.
http://ysterografa.gr