Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αντιανακλαστικά επικαλύμματα αυξάνουν την αποδοτικότητα



Αντιανακλαστικά επικαλύμματα γυαλιού που βοηθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ να αιχμαλωτίσουν περισσότερο φως, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αποδοτικότητά τους, ανέπτυξε η εταιρεία υλικών Brisbane Materialsμε έδρα την Αυστραλία.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα επικαλύμματα μειώνουν την αντανάκλαση του φωτός κατά75% και αυξάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3%, ποσοστό που ακούγεται μικρό, ωστόσο είναι το υψηλότερο που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα με αντιανακλαστικά επικαλύμματα φωτοβολταϊκών.


Μάλιστα η αύξηση της παραγωγής αντισταθμίζει το επιπλέον κόστος των αντιανακλαστικών επικαλυμμάτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή του ρεύματος ανά κιλοβατώρα.

Τα αντιανακλαστικά επικαλύμματα δεν είναι καινούρια, ωστόσο η τεχνολογία της Brisbane θεωρείται πρωτοποριακή γιατί μειώνει το κόστος της ενσωμάτωσης πάνω στο φωτοβολταϊκό πάνελ.

Για την επικάλυψη ενός φωτοβολταϊκού, χρησιμοποιείται υγρό διάλυμα που περιέχει διοξείδιο του πυριτίου.

Το διάλυμα εφαρμόζεται στη γυάλινη επιφάνεια που προστατεύει τις ηλιακές κυψέλες και στη συνέχεια θερμαίνεται σε θερμοκρασία δωματίου δημιουργώντας ένα πορώδες, θαμπό στρώμα πάνω από το γυαλί.

Το γεγονός ότι διάλυμα της Brisbane θερμαίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες άνω των 600 βαθμών Κελσίου όπως συνήθως, μειώνει το κόστος εφαρμογής των επικαλυμμάτων.

ΠΗΓΗ: econews.gr