Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ερευνητές σχεδιάζουν την αύξηση της ταχύτητας των δικτύων

Ερευνητές σχεδιάζουν την αύξηση της ταχύτητας των δικτύων



Πολύ σύντομα η ταχύτητα τους μπορεί να αγγίξει και το 1Tbps!

Ενώ η ταχύτητα του WiFi πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το 1Gbps, ερευνητές του Institute of Electrical and Electronics Engineers σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν την ταχύτητα των ενσύρματων συνδέσεων έως και χίλιες φορές!


Σύμφωνα με την έρευνά τους, η χρήση δικτύων διπλασιάζεται κατά μέσο όρο κάθε 18 μήνες, με την αναμενόμενη αύξηση στο απαιτούμενο bandwidth να εκατονταπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια. Το group που είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση της βελτίωσης των ταχυτήτων, με όνομα «Higher-Speed Ethernet Consensus» δεν έχει ακόμα αποφασίσει την μέγιστη ταχύτητα που θέλει να σχεδιάσει τα νέα δίκτυα. Επικρατέστερες επιλογές είναι τα 400Gbps ή το 1Tbps, δηλαδή 1024 gigabits το δευτερόλεπτο!

Παράλληλα όμως γεννιούνται πολλά ερωτηματικά, κυρίως όσον αφορά την τεχνική και οικονομική πρακτικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η σύνδεση με ένα τόσο γρήγορο δίκτυο θα απαιτεί την συνένωση ενός μεγάλου αριθμού πιο «αργών» καλωδίων προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ταχύτητα, με τα 80 καλώδια που απαιτούνται για μια σύνδεση 1Tbps dual channel δεν είναι και τόσο πρακτικά από άποψη χώρου. Το κόστος παράλληλα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια, αφού μάλλον θα χρησιμοποιηθούν οπτικές ίνες για την βελτίωση της ταχύτητας και την μείωση του βάρους και του όγκου του τελικού καλωδίου.

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ημερομηνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, ο John D'Ambrosia όμως, επικεφαλής του Higher-Speed Ethernet Consensus δήλωσε στο CNET πως «θα είναι ένα πολύ γρήγορο project.»



newsbeast