Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Βρέθηκε ο «Ναός του Ήλιου» των Μάγια [Video]


Ένα ναό των Μάγια, ηλικίας 1.600 ετών που ήταν αφιερωμένος στη «νύχτα» έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι σε δάσος της Γουατεμάλας κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Ήλιος ήταν ένα βασικό στοιχείο στη λατρεία των Μάγια, εξήγησε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Στέφεν Χάστον ο οποίος ανασκάπτει με την ομάδα του την περιοχή του Ελ Ζοτζ από το 2006.

«Η δύναμή του ήλιου αυξάνει με την ώρα και διεισδύει σε όλες τις γωνίες και τις σχισμές, αποτελώντας πρότυπο για την απόλυτη εξουσία της βασιλικής δυναστείας», δήλωσε ο Χάστον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ.

«Το κτίριο αυτό, είναι ένα από αυτά που γιορτάζει αυτή τη στενή σχέση μεταξύ του βασιλιά και των πιο ισχυρών και κυρίαρχων ουράνιων παρουσιών» συμπληρώνει ο καθηγητής.


Ο ναός εικάζεται ότι κατασκευάσθηκε προκειμένου να τιμήσει τον ηγέτη που θάφτηκε κάτω από τον τάφο της πυραμίδας Diablo , τον Πα-τσαν (εμπλουτισμένος ουρανός) ο οποίος υπήρξε κυβερνήτης και ιδρυτής της πρώτης δυναστείας των Ελ Zoτζ.

Ο πολιτισμός των Μάγια εξαπλώθηκε μέσω του νότιου Μεξικού,στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, και το Μπελίζ,όπου βρίσκονταν στο απόγειό του μεταξύ 250 και 900 μ.Χ.

Η χρονολόγηση άνθρακα τοποθετεί την κατασκευή του ναού στο πρώτο μέρος της εποχής εκείνης, κάπου μεταξύ 350 και 400 μ.Χ. Το οικοδόμημα είναι περίτεχνα διακοσμημένο με γυψομάρμαρο και φέρει μαζικές μάσκες, ύψους 1,5 μέτρου, οι οποίες απεικονίζουν τις φάσεις του Ήλιου καθώς κινείται από ανατολικά προς τα δυτικά, και έχει ένα ζωγραφισμένο διάζωμα που η ομάδα που χαρακτηρίζει ως «απίστευτο».

Ο ναός είχε πιθανότατα 14 μάσκες στο ύψος της ζωφόρου, αλλά μόνο οκτώ από αυτές έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής, γι 'αυτό οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν, πρόσθέτουν.

Οι ανασκαφές από την Γουατεμάλα και την αμερικανική ομάδα ξεκίνησαν στο Eλ Zoτζ το 2006, αλλά ο ναός δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι πριν από τρία χρόνια.


http://ta-anilia.blogspot.gr