Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η ΝΑSA λέει …ψέμματα;


Δύο άρθρα τα οποία την Κυριακή στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Science διαψεύδουν κατηγορηματικά και οριστικά παλαιότερα ευρήματα επιστημόνων της ΝΑSΑ που υποστήριζαν την ύπαρξη ζωής στο Διάστημα.
Τα επίμαχα ευρήματα
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2010 είχε δημοσιευθεί, και πάλι στην επιθεώρηση Science, άρθρο της αστροβιολόγου Φελίσα Γουλφ- Σάιμον (Felisa Wolfe-Simon), σύμφωνα με το οποίο το βακτήριο GFAJ-1 είχε αντικαταστήσει τον φώσφορο με αρσενικό.

Ολοι οι οργανισμοί πάνω στη Γη χρησιμοποιούν ως βασικά συστατικά για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες για την επιβίωση δομές τους (μεμβράνες, οργανίδια, νουκλεϊνικά οξέα κ.λ.π), άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο. Το να υπάρχει ένας οργανισμός που είχε πετύχει να επιβιώνει έχοντας αντικαταστήσει ένα από τα βασικά αυτά συστατικά με κάποιο άλλο, ήταν ένδειξη ύπαρξης άλλων μορφών ζωής.
Πιθανότατα δε, κατά τη ΝΑSΑ, ήταν και ένδειξη ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βακτήριο είχε απομονωθεί στη λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια η οποία φέρει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αρσενικού.
Η διάψευσή τους
Ηδη από το 2010, η ανακοίνωση, εν χορδαίς και οργάνοις, της ΝΑSΑ σχετικά με τα πεδία που άνοιγε ο εντοπισμός του βακτηρίου GFAJ-1 είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας. Δεν ήταν λίγοι οι ερευνητές που έσπευσαν να υποδείξουν τα μεθοδολογικά λάθη της Φελίσα Γουλφ-Σάιμον και των συνεργατών της.
http://news.princeoliver.com