Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το Newsbomb στα έγκατα του CERN


Το Newsbomb στα έγκατα του CERN
Το μεγάλο μυστικό της δημιουργίας του Σύμπαντος, ό, τι κι αν κάνει ο άνθρωπος, όσο και να προοδεύσει η επιστήμη, θα παραμείνει πάντα ένα θεϊκό μυστικό, μια ανεξήγητη θεϊκή δημιουργία, ένας μυστικός κώδικας που ποτέ δεν θα μπορέσει να σπάσει το ανθρώπινο γένος.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Αυτή τη θαρραλέα ομολογία μου έκαναν οι πυρηνικοί φυσικοί και οι αστροφυσικοί που κάνουν τώρα το μεγάλο πείραμα στα έγκατα του Cern (μία υπόγεια πόλη με κυκλικούς επιταχυντές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπερμαγνήτες και άλλα στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας), για να βρουν πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν μέσα από το μοναδικό γεγονός του Bing Bang, δηλαδή της μεγάλης και μέχρι σήμερα ανεξήγητης έκρηξης στο χάος που δημιούργησε ό, τι λέμε σήμερα «Σύμπαν» (γαλαξίες, αστερισμούς, σούπερ νόβα, πλανήτες).

Βρέθηκα στο CERN στην προετοιμασία του μεγάλου πειράματος με τον κυκλικό επιταχυντή και μίλησα με πολλούς επιστήμονες, μεταξύ αυτών ήταν και αρκετοί Έλληνες, που με ενημέρωσαν για τη διαδικασία του πειράματος και τον στόχο που είχε να βρεθεί πότε δημιουργήθηκε ο χώρος και ο χρόνος στο χάος και πότε έγινε η μεγάλη έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.
Μεταξύ των επιστημόνων και ο δικός μας Έλληνας αστροφυσικός κ. Κοροτζίκος, που μου έδειξε με κάθε λεπτομέρεια πώς θα λειτουργήσει αυτή η τεράστια υπόγεια πόλη για να βρει τι έγινε αμέσως μετά τη σύγκρουση των μποζονίων που θα δώσουν σε μικρογραφία τη μικρογραφία του Σύμπαντος, αλλά ήταν εκπληκτική η αποκάλυψη του Γερμανού διευθυντή του Cern, ο οποίος σε συνέντευξή του μου είπε: «Θα βρούμε τι έγινε ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε πώς και γιατί και τι συνέβη τη στιγμή του Bing Bang. Εκεί η επιστήμη συναντά το Θεό και δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε μια τέτοια υπερφυσική, υπερβατική θεϊκή παρέμβαση».
Παρόλο που κοστίζει ιλιγγιώδη ποσά στην Ε.Ε. η λειτουργία του CERN, μέσα από τις ανακαλύψεις του προχωρά κυρίως η ιατρική επιστήμη, για τη θεραπεία ασθενειών που πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και παράλληλα προχωρά η φυσική επιστήμη και οι εφαρμογές της στην καθημερινή μας ζωή. 
newsbomb