Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟΥ HIGGS



Το CERN, στο πλαίσιο του σεμιναρίου φυσικής ICHEP, ανακοίνωσε την εύρεση ενός νέου σωματιδίου στην περιοχή ενεργειών που αναμένεται να βρίσκεται και το σωματίδιο Higgs - περίπου 125 GeV. 

Οι επιστήμονες των δύο μεγάλων πειραμάτων CMS και ATLAS, που λαμβάνουν χώρα στο CERN, παρουσίασαν τα τελευταία ευρήματα πάνω στην έρευνα για το σωματίδιο.

Προηγήθηκαν τα αποτελέσματα από τον ανιχνευτή CMS, με την παρουσίαση του φυσικού Joe Incadela να δηλώνει πως «βρέθηκε ένα νέο μποζόνιο, στην περιοχή των 125.3 +- 0.6 Gev, με μία πιθανότητα 4.9 σίγμα», που σημαίνει πως είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υπάρχει το συγκεκριμένο σωματίδιο. 


Αναλυτικότερα, ανακοίνωσαν πως τα στοιχεία που έχουν ήδη επεξεργαστεί είναι περισσότερα συγκριτικά με την τελευταία περσινή ανακοίνωση και χρησιμοποιώντας αντιδράσεις που έφταναν τα 8 TeV σε σχέση με τα 7 ΤeV της περασμένης χρονιάς. 

Στα 8 ΤeV το Higgs είναι 35% πιθανότερο να εμφανιστεί σε κάποια αντίδραση, παρουσιάζοντας μια μεγαλύτερη γκάμα αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχει. 

Επίσης, τα αποτελέσματα από το πείραμα ATLAS, είναι επίσης υποστηρικτικά για την ύπαρξη του νέου σωματιδίου, και δίνουν ενέργεια 125.5 GeV με πιθανότητα 5 σίγμα. 

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση πως το Higgs βρέθηκε, το νέο σωματίδιο συμμετέχει σε πλήθος αντιδράσεων και σύντομα οι επιστήμονες στο CERN θα μπορέσουν να πουν πως είναι απόλυτα βέβαιοι αφού θα έχουν περισσότερα στοιχεία από τις συγκρούσεις πρωτονίων που μελετούν. 

Με δεδομένο πάντως πως το νέο σωματίδιο συμμετέχει σε αντιδράσεις των σωματιδίων εκείνων που φέρουν τις θεμελιώδεις δυνάμεις τις φύσης, θεωρείται θέμα χρόνου η ταυτοποίησή του με το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού».
 elzoni.gr