Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ηλεκτροϋπερευαισθησία: H αλλεργία του 21ου αιώνα, ή "τεχνητή" αρρώστια ;



Μερίδα επιστημόνων συνδέει την αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης με πληθώρα ανεξήγητων συμπτωμάτων που σήμερα πλήττουν σήμερα ολοένα και περισσότερους:


-Ναυτία, 
-πονοκέφαλοι και ημικρανίες 
-Βουητό στα αυτιά 
-Πόνος στα κόκαλα και τους μύες 
-Μούδιασμα στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος
-Ενοχλήσεις σε δόντια και σιαγόνες 
-Ξηροφθαλμία και προβλήματα...


όρασης 
-Αδυναμία συγκέντρωσης 
-Ανεξήγητη κούραση 
-Κατάθλιψη 
-Ταχυκαρδία
- Κοκκινίλες και εξανθήματα 
-Ξηρότητα στο λαιμό και την στοματική κοιλότητα 
-Διόγκωση ιγμόρειων και συμπτώματα ρινίτιδας 


Το φαινόμενο της «αλλεργικής» αντίδρασης στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες αποκαλείται «ηλεκτροϋπερευαισθησία», έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θεωρείται πιθανό να επηρεάσει τα επόμενα χρόνια σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες.


Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί οι όροι «ασθένεια των μικροκυμάτων» για τα συμπτώματα των εργαζομένων κοντά σε ραδιοτηλεοπτικές κεραίες και ραντάρ και «γρίπη των γιάπηδων» για την συμπτωματολογία των υπερεκτεθειμένων εταιρικών στελεχών στα κινητά τηλέφωνα και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου.


“η ηλεκτροϋπερευαισθησία είναι πραγματικό και μερικές φορές εξουθενωτικό πρόβλημα για τους πάσχοντες (...) Η ποσότητα ακτινοβολίας που προκαλεί το φαινόμενο είναι πολλές φορές κατώτερη από τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια”
 Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [1]

Το πρώτο σύγχρονο κρούσμα
O Per Segerbäck, μηχανικός τηλεπικοινωνιών, ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του 80’ υψηλόβαθμο στέλεχος στην Ellemtel, θυγατρική της σουηδικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων Ericson και έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για να αναπτυχθούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που σήμερα έχουν εξαπλωθεί σε κάθε σημείο της γης.


 Μετά από 10 χρόνια εργασίας αυτός και σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του εμφάνισαν συνεχή ναυτία, πονοκεφάλους και κοκκινίλες στο δέρμα. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων τους εκτός γραφείου, τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτά οφείλονταν στο επιβαρημένο ηλεκτρομαγνητικά εργασιακό τους περιβάλλον από τις ακτινοβολίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των φωτιστικών φθορισμού, της διπλανής κεραίας κινητής τηλεφωνίας κ.α.


 Η Ericson προκειμένου να κρατήσει τον Segerbäck, που ήταν σημαντικό της στέλεχος, θωράκισε με υλικό ηλεκτρομαγνητικής μόνωσης το γραφείο του, αντικατέστησε τους υπολογιστές με λιγότερο επιβαρυντικούς και του έδωσε ειδική ηλεκτρομαγνητικά μονωμένη στολή για να μπορεί να κυκλοφορεί εκτός γραφείου.


Στα μέσα της δεκαετίας του 90’, όταν τα πρώτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να εμφανίζονται στη Στοκχόλμη και η αποφυγή των ακτινοβολιών τους έγινε αδύνατη, o Segerbäck αποσύρθηκε σε μια αγροικία στην εξοχή. Εκεί ζει μέχρι σήμερα, μακριά από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και το δίκτυο ηλεκτρισμού, αφού χρησιμοποιεί μια εξωτερική μπαταρία 12Volt για τις περιορισμένες του ανάγκες [16].


 Πως η χρόνια έκθεση σε τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες οδηγεί σε προβλήματα υγείας 
Ο Δρ. Βlank, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και ερευνητής στον βιοηλεκτρομαγνητισμό, εξηγεί ότι τα κύτταρα μας παρουσιάζουν στρεσογόνο αντίδραση στα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία όπως και σε άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες (βαρέα μέταλλα κ.α.)[2].


Το ανθρώπινο DNA λειτουργεί σαν κεραία η οποία λαμβάνει ακόμη και χαμηλής ισχύος τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά σήματα χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων και δίνει εντολή για την παραγωγή πρωτεϊνών του στρες. Ο μηχανισμός προσαρμογής στο στρες ενεργοποιεί το ορμονικό μας σύστημα για να αντιμετωπίσει την κάθε παρουσιαζόμενη πρόκληση. Δυστυχώς είναι σχεδιασμένος για να λειτουργεί για προσωρινό διάστημα.


Η χρόνια παραγωγή πρωτεϊνών του στρες, όπως συμβαίνει και εξαιτίας της συνεχούς έκθεσης σε πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας:
-συνδέεται με προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, γαστρικά και δερματολογικά προβλήματα, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, άσθμα, μολύνσεις, κ.α.[3]


-εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί στην εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Lyme, ο Λύκος, η νόσος του Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης κ.α.[4]


 Που οφείλεται η σύγχρονη αύξηση των κρουσμάτων 
Η έξαρση των περιστατικών ηλεκτροϋπερευαισθησίας οφείλεται στην μεγάλη αύξηση στην ποσότητα αλλά και την ποικιλία ακτινοβολιών στις οποίες εκτίθεται ο πληθυσμός τα τελευταία χρόνια.


-Η έκθεση στις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρισμού, ενώ και το απλό ημιτονοειδές σήμα των 50Hz του ηλεκτρικού δικτύου έχει παραμορφωθεί με αρμονικές υψηλών συχνοτήτων.


-Το φαινόμενο της «μόλυνσης» του ηλεκτρικού δικτύου με αρμονικές, αποκαλείται «Βρώμικός Ηλεκτρισμός», έχει ήδη συνδεθεί με την ηλεκτροϋπερευαισθησία[5] και οφείλεται στην εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών μη γραμμικού φορτίου (λαμπτήρες φθορισμού, αντάπτορες εναλλασσόμενου ρεύματος, ηλεκτρονικοί διακόπτες dimmer, κλιματιστικά inverter, τηλεοράσεις plasma, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.α.).


 -Επίσης, τα επίπεδα ακτινοβολιών υψηλών συχνοτήτων έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών (κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ).


-Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Doyon του πανεπιστήμιου Kyushu[6], οι ασύρματες ακτινοβολίες προκαλούν πληθώρα βιολογικών επιδράσεων που συναντώνται και στα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: αύξηση οξειδωτικών βλαβών και μείωση καταλάσης, γλουταθιόνης, CoQ10, SOD κλπ, κυτταρική εκροή ασβεστίου, δυσλειτουργία μιτοχονδρίων, μείωση των Natural Killer (NK) κυττάρων, μείωση επιπέδων νορεπινεφρίνης, μείωση 5-ΗΤ (πρόδρομος σεροτονίνης) κ.α


Το μέγεθος του προβλήματος
 H ηλεκτροϋπερευαισθησία σήμερα αναγνωρίζεται ως αναπηρία στην Σουηδία, όπου θεωρείται ότι πλήττει το 3% του πληθυσμού (περίπου 250.000 άτομα), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς.


 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του το 2009: “καλεί τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίσουν τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτροϋπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών”[7]. Οι ερευνητές Hallberg και Oberfeld μελετώντας τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, προέβλεψαν ότι μέχρι το 2017 ηλεκτροϋπερευαισθησία θα εμφανίσει το 50% του πληθυσμού[8].

“Η ηλεκτροϋπερευαισθησία είναι το ανερχόμενο πρόβλημα υγείας του 21ου αιώνα. Είναι αναγκαίο οι ιατρικοί θεραπευτές, οι κυβερνήσεις, τα σχολεία και οι γονείς να μάθουν περισσότερα για αυτό. Το ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικό” 
Δρ William Rae, πρώην πρόεδρος Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής [9] 


Οι επιπτώσεις στη ζωή των πληγέντων 
 Οι συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων που πλήττονται είναι συχνά δραματικές αφού δυσκολεύονται να εργαστούν και να κινηθούν σε δημόσιους χώρους λόγω της υπερβολικής παρουσίας τεχνητών ακτινοβολιών.

“Κρίνεται κάθε έκφανση της ζωής των ηλεκτροϋπερευαισθητων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και της ικανότητας τους να εργαστούν παραγωγικά σε μια κοινωνία, να έχουν υγιείς σχέσεις και να βρουν μόνιμο τόπο κατοικίας. Τα βασικά της ζωής έχουν γίνει δυσπρόσιτα για ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνιστώ σε όλες τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα όσο υπάρχει χρόνος” 
Δρ. Γιόχανσον, τμήμα Νευρολογίας, Ινστιτούτο Καρολίνσκα Στοκχόλμης [10]


Για πολλούς είναι πλέον απαραίτητες οι ζώνες μηδενικής ακτινοβολίας, όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί σε νοσοκομεία της Σουηδίας[11] ή στην περιοχή Drôme της Γαλλίας (βλέπε φωτό) η οποία έχει ανακηρυχθεί καταφύγιο για τα ευαίσθητα στις ακτινοβολίες άτομα[12].


Η υπηρεσία Wireless Free Zones, σας βοηθά να δημιουργήστε εύκολα ένα χώρο μηδενικής ασύρματης ακτινοβολίας στο ξενοδοχείο, ιατρείο, θεραπευτήριο, Spa ή εταιρικό κτίριο σας. 

“Ζητάμε να δημιουργηθούν Wireless Free Zones στις πόλεις, στα δημόσια κτίρια, σε σχολεία, νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση και σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες” Επιστημονικό Ψήφισμα του Benevento(2006), 
Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια(IECEMS)[13] 

Τι πρέπει να γνωρίζουν γιατροί και ασθενείς 
 Η χρόνια επιβάρυνση από τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ένας σημαντικός βιολογικός παράγοντας που δεν πρέπει να παραβλέπεται στην διάγνωση ασθενειών και χρόνιων συμπτωμάτων.


 Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση μπορεί να είναι το πραγματικό αίτια πρόκλησης πληθώρας ασθενειών με παρεμφερή συμπτώματα που χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, χρόνια ανοσοποιητική δυσλειτουργία, νευρομυασθένεια, εγκεφαλοπάθεια, περιβαλλοντική υπερευαισθησία, ψυχοσωματικές αντιδράσεις κ.α. Τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αλλεργίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Επίσης, οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια[14], αφού ο εγκέφαλός τους λόγω ορμονικών ιδιαιτεροτήτων είναι πιο ευάλωτος στις ακτινοβολίες από ότι ο αντρικός.


Αν παρουσιάζετε κάποιες από τις παραπάνω αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο, κατά την παραμονή σε επιβαρημένους ηλεκτρομαγνητικά χώρους (όπως γραφεία, καφετέριες με Wi-Fi κ.α.), δίπλα σε γραμμές της ΔΕΗ κλπ είναι πιθανό να έχετε ήδη αποκτήσει ευαισθησία στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Τι υποστηρίζει η Ένωση Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Γερμανίας To 2002 η Ένωση Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Γερμανίας (IGUMED) εξέδωσε την Freiburger Appeal[15]. 


Το ψήφισμα που έχει υπογραφεί από χιλιάδες γιατρούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναφέρεται στην σύνδεση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης με την σύγχρονη επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού:
 «Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια δραματική αύξηση των σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων στους ασθενείς μας όπως
-προβλήματα μάθησης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς (σύνδρομο έλλειψης προσοχής κ.α.)
-ακραίες διακυμάνσεις στην πίεση που δυσκολότερα πια ρυθμίζονται με φάρμακα
-καρδιακές αρρυθμίες -καρδιακές προσβολές σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες
-εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου (π.χ. Αλτσχάϊμερ) και επιληψία λευχαιμία και όγκους στον εγκέφαλο.


 Επίσης συμπτωμάτων που λανθασμένα χαρακτηρίζονται ως ψυχοσωματικά όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, χρόνια εξάντληση, αϋπνία, βουητό των αυτιών και μυϊκοί πόνοι (...) Οι προσπάθειες αποκατάστασης της υγείας γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικές.


 Η ανεμπόδιστη και συνεχής διείσδυση των ασύρματων ακτινοβολιών στους χώρους εργασίας και τα σπίτια (και ειδικά στα υπνοδωμάτια - απαραίτητους χώρους ξεκούρασης και αναζωογόνησης) προκαλεί αδιάκοπο στρες και εμποδίζει την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς (...)


Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.


 Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς»


Ζητήστε να σας στείλουμε ενημερωτικές μπροσούρες της Home Biology, αν διαθέτετε ή εργάζεστε σε ιατρείο ή θεραπευτήριο. Η καθημερινή έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία. 


Περισσότερες πληροφορίες για την ηλεκτροϋπερευαισθησία
 -electrosensitivity.org 
-emfsensitivity.com -Mαρτυρίες ατόμων με ηλεκτρουπερευαισθησία. 
-Καναδική Ένωση Ηλεκτρουπερευαίσθητων. -Ιταλική Ένωση Ηλεκτρουπερευαίσθητων.
 -Σουηδική Ένωση Ηλεκτρουπερευαίσθητων. 
-Βρετανική Ένωση Ηλεκτρουπερευαίσθητων.
 -Νορβηγική Ένωση Ηλεκτρουπερευαίσθητων.
 -Δανέζικη Ένωση Ηλεκτρουπερευαίσθητων.
 -Ολλανδική Ένωση Ηλεκτρουπερευαίσθητων.





Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.). 



Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε. 




1] WHO International Seminar and Working Group meeting on EMF Hypersensitivity (Prague, October 25-27, 2004)
2] Dr. Blank, Evidence For Stress Response, Bioinitiative Report
3] Mayo Clinic, How Stress Affects Health.
4] Stress Proteins in Medicine.
5] Havas M, (2006) Electromagnetic hypersensitivity: biological effects of dirty electricity with emphasis on diabetes and multiple sclerosis.


6] Are Microwaves a/the Major Causal Factor in CFS/ME?
7] Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211). 
8] Hallberg O., Oberfeld G.(2006), Will we all become electrosensitive? Electromagnetic Biology and Medicine 25:189-191
9] electromagnetichealth.org.


10] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
11] Steen Hviid, MS, Electromagnetic Hypersensitivity, Townsend Letter
12] next-up.org
13] icems.eu
14] William Pawluk, Jim Beal, Beneficial & Harmful Emfs & Their Effects On Electrical Hypersensitivity Of The Body
 15] laleva.cc
 16]Popular Science, The Man Who Was Allergic to Radio Waves.




Από το home-biology.gr 
http://www.epirus-ellas.gr