Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Πράσινο φως από ΕΕ για φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού



Afinitor
O ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών για την κυκλοφορία του φαρμάκου Afinitor κατά του καρκίνου του μαστού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου ως θεραπευτική αγωγή για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+), σε συνδυασμό με ένα ακόμη φάρμακο, το Exemestane.
"Η θεραπευτική αγωγή με το Afinitor δίνει στις γυναίκες μια νέα επιλογή στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο", τόνισε ο Ερβέ Χοπενότ, ο πρόεδρος του ογκολογικού τμήματος της Novartis σε ανακοίνωσή του.


Σύμφωνα με κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ, που διεξήχθη από το εργαστήριο σε δείγμα 724 ασθενών, η θεραπευτική αγωγή με το Afinitor σε συνδυασμό με το Exemestane διπλασιάζει την περίοδο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 7,8 μήνες, από 3,2 μήνες με την αγωγή μόνο με το Exemestane.
"Ενισχύοντας την ενδοκρινική θεραπεία, το Afinitor παρατείνει σημαντικά την περίοδο χωρίς εξέλιξη του όγκου στις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+)", επισήμανε ο Χοσέ Μπασέλγκα, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.
Οι ενδοκρινικές θεραπείες παραμένουν μια βασική αγωγή για τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή, οι οποίες ωστόσο κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια αντίσταση στη συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, την οποία επιδιώκει να θεραπεύσει το Afinitor, διευκρίνισε η Novartis.
Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί την έγκριση στις 20 Ιουλίου από την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) του Afinitor. Σύμφωνα με τη Novartis, περίπου 220.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+), την πιο συχνή μορφή της νόσου αυτής.
Στο ελβετικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές δεν αντέδρασαν άμεσα στην ανακοίνωση αυτή με τη μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου από 0,35% στα 57,05 ελβετικά φράγκα να σημειώνει άνοδο στο 0,48% με την έναρξη των συναλλαγών.
Η νέα αυτή ένδειξη θα επιτρέψει την αποδέσμευση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (814,5 εκατομμύρια ευρώ), εκτίμησαν οι αναλυτές της Τράπεζας του Καντονίου της Ζυρίχης (ZKB).
Φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση διαφόρων παραλλαγών του καρκίνου του μαστού μπορούν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών του Afinitor κατά ένα επιπλέον δισεκατομμύριο δολάρια, πρόσθεσαν οι αναλυτές.
Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία είχε με το Afinitor στο πρώτο εξάμηνο του έτους πωλήσεις ύψους 318 εκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση κατά 66% σε ένα χρόνο.
astra.com.cy