Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ο θάνατος παραμονεύει στις καμπίνες σολάριουμ




Οι καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία (σολάριουμ) ευθύνονται για σχεδόν 800 θανάτους το χρόνο από καρκίνο του δέρματος στην Ευρώπη, ενώ όσοι τις χρησιμοποιούν έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 20% να παρουσιάσουν κάποια στιγμή μελάνωμα.


Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στη British Medical Journal (BMJ), από τις 64.000 περιπτώσεις δερματικού μελανώματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου οι 3.438, δηλαδή το 5,4% «συνδέονται με τη χρήση καμπίνων τεχνητού μαυρίσματος». Η έκθεση βασίστηκε στην ανάλυση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης (Ipri) της Λιόν και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου.
Οι ερευνητές των δύο ινστιτούτων εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος δερματικού μελανώματος είναι αυξημένος κατά περίπου 20% σε όσους έχουν
χρησιμοποιήσει» τουλάχιστον μία φορά αυτές τις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος που εκπέμπουν τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος «διπλασιάζεται» σε όσους έκαναν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές, που επιμένουν ότι αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος «μπορούν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε τέτοιου είδους συσκευές».
«Η πρόληψη των βλαπτικών επιπτώσεων των καμπίνων μαυρίσματος με ακτινοβολία θα πρέπει να υποστηριχθεί με πιο αυστηρές δράσεις», εκτιμούν οι ερευνητές καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση σολάριουμ από ανήλικούς και να απαγορεύσει τα κέντρα μαυρίσματος που δεν έχουν ελεγχθεί.
«Αν η χρήση των καμπίνων μαυρίσματος από εφήβους και νεαρούς ενήλικες δεν μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν πιο δραστικές λύσεις», όπως η απαγόρευση των δημόσιων σολάριουμ, τα οποία δημιούργησε η Βραζιλία το 2009.
Όπως η έκθεση στον ήλιο, έτσι και οι καμπίνες μαυρίσματος με ακτινοβολία έχουν χαρακτηριστεί «καρκινογόνες κυρίως για τους ανθρώπους», από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (Circ).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί παγκοσμίως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, με αύξηση 3 με 7% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια μεταξύ του λευκού πληθυσμού διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο κυρίως εξαιτίας της μόδας της ηλιοθεραπείας και της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο στις παραλίες.
http://www.onlycy.com