Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το κάπνισμα εχθρός των δοντιών


smoking2
Συχνά οδηγούμαστε στην καρέκλα του οδοντιάτρου, για αισθητικούς ή για ιατρικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, μετά από οποιαδήποτε περιοδοντική θεραπεία, χειρουργείο ή λείζερ είναι πολύ σημαντικό, εάν είστε καπνιστής ...να το κόψετε τουλάχιστον προσωρινά.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το κάπνισμα μετά από μια περιοδοντική χειρουργική επέμβαση μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν αρχικά. Καθυστερεί την επούλωση, αυξάνει την μετεγχειρητική δυσανεξία, προάγει την αιμορραγία, και διευκολύνει την επιμόλυνση του τραύματος.


Η μελέτη παρακολούθησε την περιοδοντική θεραπεία και την αποθεραπεία 20 ασθενων- οι μισοί ήταν καπνιστές. Μετά από 2 χρόνια, η υποχώρηση των ούλων στους καπνιστές ήταν εμφανώς εντονότερη.
Πέρα από το γεγονός ότι το κάπνισμα αναστέλει την διαδικασία επούλωσης μετά από κάθε είδους χειρουργική επέμβαση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ειδικά στα περιοδοντικά χειρουργεία «χαλάει» όλη τη θεραπεία. Είναι πιθανότατα ο σημαντικότερος παράγοντας για την εμφάνιση και εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.
Κι αν δεν πειστήκατε ότι το κάπνισμα είναι εχθρός των δοντιών, δείτε τι αναφέρουν τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ:
- Οι καπνιστές χάνουν περισσότερα δόντια απ' ότι οι μη καπνιστές.
- Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι καπνιστές άνω των 65 ετών, δεν έχουν δόντια σε ποσοστό 41%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε μη καπνιστές είναι μόλις 20%.
Πηγή: cosmedic.gr