Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το πιστόλι - θρύλος «Μακάροφ» απέκτησε ανταγωνιστή

Το νέο πιστόλι των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν αποκλείεται να είναι το «Strizh». Το θρυλικό όπλο του Κόκκινου Στρατού, «Μακάροφ», φαίνεται ότι βρήκε τον ανταγωνιστή του.

Το πιστόλι - θρύλος «Μακάροφ» απέκτησε ανταγωνιστή
Στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζεται να εντάξει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Αμύνης της χώρας το νέο πιστόλι «Strizh», που κατασκευάζει η σχετικά μικρή ρώσικη εταιρεία Arsenal Firearms. Το νέο όπλο, γνωστό επίσης ως «Strike», θα αντικαταστήσει το πιστόλι Μακάροφ, με το οποίο είναι εξοπλισμένος ο ρώσικος στρατός από τη δεκαετία του 1940.


Στις 13 Ιουνίου 2012, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, που επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία, είπε ότι ο ρώσικος στρατός θα εντάξει στον οπλισμό του το πιστόλι «Strizh». Κατά τον κ. Ρογκόζιν «ξεπερνά σε επιδόσεις τα καλύτερα δείγματα της κατηγορίας του, όπως είναι το αυστριακό Glock». Εάν η πρόταση Ρογκόζιν γίνει δεκτή, το «Strizh», θα είναι το τρίτο πιστόλι το οποίο παραλαμβάνεται από το ρωσικό στρατό, σε αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου Μακάροφ. Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης έχει επανειλημμένως δηλώσει την πρόθεση του να απαλλαγεί από τα παλαιού τύπου πιστόλια Μακάροφ, που ρίχνουν σφαίρες με χαμηλή ταχύτητα και είναι «διάσημα» για τα μικρά ποσοστά ακρίβειας.

Υπέρ και κατά.

Η δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, προκάλεσε ποικίλους σχολιασμούς από τους στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες. Ο αναλυτής της εφημερίδας «Nezavisimoje vojennoe obozrenie (Ανεξάρτητη Στρατιωτική Επιθεώρηση), Bίκτορ Μιάσνικοφ, σημειώνει ότι η εταιρεία Arsenal Firearms είναι πολύ καινούργια, και η καταγραφή της ίδρυσης της, έγινε μόλις πέρυσι. Το «Strizh» σχεδιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε τρεις μήνες. Συνήθως για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μιάσνικοφ, «κάθε άλλο παρά αποτελούν πειστικά επιχειρήματα για την αγορά εκατοντάδων χιλιάδων όπλων».

Από την άλλη πλευρά, ο διάσημος Ρώσος εμπειρογνώμονας στον τομέα των φορητών όπλων και δημιουργός της ιστοσελίδας world.guns.ru, Μαξίμ Ποπένκερ, λέει: «Το όπλο έχει καλές αποδόσεις, με ικανοποιητική λειτουργία οπισθοδρόμησης της κάνης, λειτουργία που το καθιστά πιο γρήγορο και πιο ακριβές στη σκόπευση. Στο όπλο οι κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που είναι παγκοσμίως γνωστές. Διαθέτει πλαστικό πλαίσιο που επιτρέπει τη μείωση του κόστους παραγωγής, έχει μικρό βάρος και αυξημένη αντοχή στη διάβρωση».

Πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, απροσδόκητα, υποστήριξε τους ειδικούς που αντέδρασαν κριτικά, καλώντας τους ενδιαφερόμενους σε μια δημόσια συζήτηση για το νέο όπλο που προορίζεται για τον ρώσικο στρατό. Στη σελίδα του στο Facebook, άφησε την ακόλουθη εγγραφή: «Συμφωνώ. Γι 'αυτό σας λέω: Δοκιμάστε, «ζήστε» το όπλο. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε πώς να τελειοποιήσουμε το όπλο και να το βάλουμε σε βιομηχανική παραγωγή».

Χαρακτηριστικά.

Στη δημιουργία του «Strizh» οι ειδικοί της Arsenal Firearms χρησιμοποίησαν το δικό τους σύστημα σχεδιασμού και ένα μοναδικό σύστημα εικονικής δοκιμής των όπλων. Αυτό επέτρεψε στη σωστή εκτίμηση των μεταβολών στα χαρακτηριστικά του πιστολιού, ανάλογα με το είδος των χρησιμοποιούμενων υλικών στην κατασκευή των τμημάτων του όπλου, του τύπου της πυρίτιδας ή του διαμετρήματος του φυσιγγίου.


Το όπλο δέχεται γεμιστήρα 17 φυσιγγίων (με δυνατότητα για χρήση γεμιστήρα των 30), το κουμπί εξαγωγής του γεμιστήρα βρίσκεται και στις δύο πλευρές της λαβής και μπορεί να εξοπλιστεί με φακό ή με pointer εντοπισμού στόχου, με δυνατότητα τοποθέτησης βάσης στήριξης Picatinny.

Να σημειωθεί πάντως, ότι το 2003 εντάχθηκαν στον standard οπλισμό του στρατού, δύο πιστόλια, σχεδιασμένα από τους παραδοσιακούς ρώσους κατασκευαστές φορητών όπλων: Το πιστόλι Yarygina (PYa) του εργοστασίου, Ιζέφσκ, και το όπλο Griazev Shipunov (GSh-18) του εργοστασίου της Τούλα. Το τελευταίο δίδεται ήδη από το 2005 σαν όπλο επιβράβευσης στους αξιωματικούς και το PYa, η μαζική παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011, άρχισε να παραδίδεται σαν προσωπικό όπλο στους αξιωματικούς της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, από τον Φεβρουάριο 2012.
http://rbth.gr