Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ρούχο θα φορτίζει κινητά τηλέφωνα





Άλλο ένα σημαντικό βήμα έγινε για τη δημιουργία ρούχων που μελλοντικά θα μπορούν να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα κι άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και φορητούς υπολογιστές. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα στις ΗΠΑ κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε ένα κοινό φανελάκι τύπου «τι-σερτ».
Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή μηχανολόγο-μηχανικό Σιαοντόνγκ Λι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά “Advanced Materials”, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα φθηνό κοντομάνικο μπλουζάκι που αγόρασαν από ένα κατάστημα της γειτονιάς και το εμπότισαν με ένα διάλυμα φθοριούχου άλατος.


Στη συνέχεια, στέγνωσαν το ρούχο και το θέρμαναν σε υψηλές θερμοκρασίες σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Οι ίνες του ρούχου μετατράπηκαν από κυτταρίνη σε ενεργό άνθρακα στη διάρκεια της διαδικασίας, χωρίς όμως το υλικό να χάσει την ευκαμψία του.
Χρησιμοποιώντας μικρά τμήματα των ινών του ρούχου ως ηλεκτρόδια, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτό μπορούσε να λειτουργήσει ως πυκνωτής (κάθε διάταξη που μπορεί να αποθηκεύει και έπειτα να αποδίδει ηλεκτρική ενέργεια). Οι πυκνωτές περιέχονται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση του ρούχου-πυκνωτή, επικαλύπτοντας τις ίνες του με οξείδιο του μαγγανίου πάχους μόλις ενός νανομέτρου (δισεκατομμυριοστού του μέτρου).
Οι δοκιμές με το «ηλεκτροφόρο τι-σερτ» έδειξαν ότι μπορεί να επαναφορτίζεται χιλιάδες φορές, χωρίς να χάνει πάνω από το 5% της απόδοσής του. Για τη δημιουργία ενός «σταθερού υψηλής ενεργειακής απόδοσης σούπερ-πυκνωτή» έκαναν λόγο οι ερευνητές.
«Κάθε μέρα φορούμε ρούχα. Μια μέρα τα βαμβακερά φανελάκια μας θα έχουν κι άλλες λειτουργίες, για παράδειγμα θα αποτελούν μια εύκαμπτη συσκευή αποθήκευσης ενέργειας με την οποία θα φορτίζουμε το κινητό ή το iPad μας», δήλωσε ο καθηγητής Σιαοντόνγκ Λι.
http://news.princeoliver.com