Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Το «τσίμπημα» που θεραπεύει τον προστάτη!


Μια νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση του προστάτη, η οποία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει καθόλου τα υγιή, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η νέα θεραπεία εφαρμόζεται με τη χρήση μιας μικροσκοπικής βελόνας, η οποία εισάγεται στον αδένα και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας πολύ υψηλή θερμοκρασία. Μάλιστα, όχι μόνο δεν επηρεάζει τον υγιή ιστό, αλλά επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο των παρενεργειών, όπως η ακράτεια και η ανικανότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι θεραπείες που εφαρμόζονται σε ασθενείς με προστάτη μπορεί να έχουν αρκετές παρενέργειες, λόγω των νεύρων που υφίστανται βλάβες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί προσπαθούν να αναπτύξουν εστιασμένες θεραπείες, οι οποίες χρησιμοποιούν κύματα υψηλής ενέργειας για να καταστρέψουν τον καρκίνο.


Μια τεχνική που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο είναι οι Υψηλής Εντασης Εστιασμένοι Υπέρηχοι (HIFU), ενώ άλλη θεραπεία γίνεται με τη χρήση συχνοτήτων και ενός ηλεκτροδίου που μοιάζει με βελόνα, στο οποίο αναπτύσσεται θερμότητα μέσω ενός τύπου ηλεκτρικού ρεύματος. Το ηλεκτρόδιο τοποθετείται στον όγκο και καταστρέφει το τμήμα του ιστού, με το οποίο έρχεται σε επαφή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων ασθενών, επειδή η ενέργεια που χρησιμοποιείται στην HIFU είναι πιο αδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι οι υπέρηχοι δεν μπορούν να θεραπεύσουν έναν υπερμεγέθη προστατικό αδένα, επειδή η ακτίνα δεν φτάνει αρκετά βαθιά.

Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες δοκιμάζουν σε ασθενείς τη νέα μέθοδο, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο πλαίσιο δοκιμών για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και των νεφρών. Η διαδικασία διαρκεί αρκετές ώρες, ενώ οι όποιες παρενέργειες θα εκτιμηθούν με ακρίβεια μετά από διάστημα έξι μηνών. Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται με γενική αναισθησία και η βελόνα εισάγεται από το περίνεο, ενώ οι χειρουργοί την καθοδηγούν στο σωστό σημείο με τη βοήθεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
dimokratianews.gr