Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ο αρχαιότερος κρατήρας της Γης είναι στη Γροιλανδία


Ο αρχαιότερος κρατήρας της Γης είναι στη Γροιλανδία

Ο αρχαιότερος κρατήρας της Γης βρίσκεται στη Γροιλανδία και δημιουργήθηκε πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια από σφοδρή πρόσκρουση με αστεροειδή ή κομήτη.

Ο κρατήρας έχει διάμετρο περίπου 100 χιλιομέτρων. Τα ίχνη του κρατήρα κατάφερε να εντοπίσει μια μεγάλη ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Ρωσία, κοντά στην περιοχή Μανιτσόκ της Δυτικής Γροιλανδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σχολής Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου Κάρντιφ στην Ουαλία.
Το χαρακτηριστικό αποτύπωμα του κρατήρα στην επιφάνεια του πλανήτη μας δεν υπάρχει πια, καθώς σήμερα στο σημείο εκείνο έχουν αναδυθεί πετρώματα που πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια βρίσκονταν 25 χιλιόμετρα κάτω από την τότε επιφάνεια του εδάφους, όπου είχε γίνει η πρόσκρουση.
Παρόλα αυτά, το γεωλογικό αποτύπωμα της τρομακτικής πρόσκρουσης (κρουστικό σοκ) έχει διατηρηθεί βαθιά στο γήινο φλοιό - πολύ βαθύτερα από οποιονδήποτε άλλο γνωστό κρατήρα στη Γη - και αυτό εντόπισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι, σαν άλλοι Σέρλοκ Χολμς, χρειάστηκαν τρία χρόνια ερευνών για να ανασυστήσουν το «παζλ» του κρατήρα.
Έως τώρα ο παλαιότερος και μεγαλύτερος γνωστός κρατήρας πρόσκρουσης στη Γη ήταν ηλικίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για τον τεράστιο κρατήρα Βρεντεφόρτδιαμέτρου 300 χιλιομέτρων στη Νότιο Αφρική.
newsbomb