Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τι πρέπει να κάνετε αν το κινητό σας πέσει σε νερό!

Σας έπεσε το κινητό σας τηλέφωνο στο νερό καταλάθος; Μην απελπίζεστε! Ίσως να μπορέσετε να το σώσετε!

Τι πρέπει να κάνετε αν το κινητό σας πέσει σε νερό!
Ειδικά το καλοκαίρι τα... υδάτινα ατυχήματα τείνουν να αυξάνονται!
Τι μπορείτε να κάνετε;
Όλο το μυστικό βρίσκεται στον χρόνο! Δράστε γρήγορα, πολλές φορές είναι θέμα δευτερολέπτων, ώστε πλέον να μην λειτουργήσει ποτέ!
Όταν βραχεί το κινητό μας, από γλυκό νερό αμέσως πρέπει να βγάλουμε την μπαταρία για την αποφυγή περεταίρω βραχυκυκλωμάτων.
Στη συνέχεια το αφήνουμε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο (ποτέ επάνω στο καλοριφέρ ή χρήση σεσουάρ γιατί η υπερθέρμανση μπορεί να δημιουργήσει άλλες βλάβες). Αφού στεγνώσει μην επιχειρήσετε να τοποθετήσετε την μπαταρία, αλλά επισκεφθείτε ένα ειδικό. Σε περίπτωση που δοκιμάσετε να το δουλέψετε και το κινητό ανάψει θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστραφεί γιατί τα άλατα συνεχίζουν να διαβρώνουν το κινητό σας

Από θαλασσινό νερό τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Όταν το κινητό σας πέσει στη θάλασσα ή πισίνα ακόμα και καφέ αμέσως βγάζουμε την μπαταρία, κάρτα sim, κάρτα μνήμης και με ανοιχτό το καπάκι της μπαταρίας το βυθίζουμε σε ένα κουβά με γλυκό νερό ή έστω και σε ένα ποτήρι άμεσα. Μετά από 30 λεπτά αντικαταστήστε αυτό το νερό και αν υπάρχει η δυνατότητα προτιμήστε να το τοποθετήσετε σε ένα μεγαλύτερο σκεύος ώστε να μπορεί να μπει μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού. Αν βρείτε αποσταγμένο νερό ακόμα καλυτέρα. Αφήστε το μέσα για τρεις ώρες. Μην το φοβάστε.
Αυτό γίνεται για να διαλυθεί το αλάτι της θάλασσας ή το χλώριο της πισίνας τα οποία είναι ιδιαίτερα διαβρωτικά. Είναι προτιμότερο η συσκευή σας να μην λειτουργεί εξ αιτίας του γλυκού νερού παρά του θαλασσινού το οποίο είναι καταστροφή. Τα τηλέφωνα όμως τύπου slide (συρόμενα), έτσι και αλλιώς παθαίνουν πολύ μεγάλη ζημία όταν πέσουν στην θάλασσα η ακόμα και στο γλυκό νερό και η επισκευή τους κρίνεται ασύμφορη. Γι΄ αυτό δεν ενεργούμε πλέον επισκευές σε τέτοιου τύπου τηλέφωνα.
Γιατί κάποια τηλέφωνα δουλεύουν όταν στεγνώσουν και τα άλλα όχι;
Εξαρτάται που πήγε το νερό όταν μπήκε στην συσκευή:
α) Άν π.χ. πήγε μόνο πάνω σε αντιστάσεις και πυκνωτές τα εξαρτήματα αυτά στεγνώνουν πολύ εύκολα. Αν το νερό δεν άφησε ίχνη αλάτων ή άλλων στοιχείων που βρίσκονται σε αυτό ούτως ώστε να δημιουργούν μια εν δυνάμει γέφυρα μεταξύ αυτών των εξαρτημάτων, τότε το τηλέφωνο θα δουλεύει για καιρό.
β) Άν το νερό πρόλαβε να περάσει κάτω από τα ολοκληρωμένα (αλλιώς ic ), ή βραχυκύκλωσε τα flex που έχουν πολύ κοντά μεταξύ τους συστάδες επαφών και σε διάφορα αλλά σημεία που θα ήταν άσκοπο να εξηγήσουμε εδώ, τότε τα πράγματα είναι σκούρα. Κυρίως όταν από τα σημεία αυτά περνά ρεύμα 4volt.
Η δεύτερη αυτή περίπτωση είναι και η πιο συνηθισμένη.
Εμείς τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση;
Αρχικά δεν το βάζουμε σε καμία περίπτωση στην φόρτιση. (Αυτό το λάθος το κάνουν σχεδόν όλοι)
Άν έχετε την τύχη (γιατί περί τύχης πρόκειται) να ανήκετε στην πρώτη περίπτωση, θα το καταλάβετε αν μετά από μια ή δυο το πολύ προσπάθειες το τηλέφωνο ανάψει. Μην κάνετε περισσότερες προσπάθειες και πάνω γιατί αν δεν ανάψει τότε το πιθανότερο είναι να ανήκετε στην δεύτερη περίπτωση. Κάθε φορά που θα πατάτε το ON θα χειροτερεύετε εν αγνεία σας τα πράγματα δημιουργώντας νέα βραχυκυκλώματα ή επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα. Έτσι θα καταστρέψετε εντελώς το τηλέφωνο.
Άν τώρα το τηλέφωνο όπως είπαμε ανάψει, και πρόκειται για ακριβό τηλέφωνο συγκρατήστε την χαρά σας όσο γίνεται και βγάλτε αμέσως την μπαταρία. Την έχετε γλιτώσει με μικρές βλάβες ή ακόμα και με καθόλου βλάβες. Το μόνο που μένει είναι το γρηγορότερο να πάτε τη συσκευή σε ένα κατάστημα που εμπιστεύεστε (προσοχή όμως γιατί δεν είναι πολλά αυτά) για έναν καλό καθαρισμό με ισοπρ. αλκοόλη και υπερήχους.
Άν πρόκειται για μια φτηνή συσκευή που δεν σας απασχολεί και πολύ αν θα δουλέψει και για πόσο, το ρισκάρετε και την δουλεύετε για όσο αυτή αντέξει. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Μην βασιστείτε ποτέ σε αυτή την συσκευή φεύγοντας π.χ. για διακοπές μόνο με αυτή, γιατί μπορεί για 10-15 ημέρες να μείνετε χωρίς τηλέφωνο όσο διαρκούν οι διακοπές και δεν θα τις ευχαριστηθείτε καθόλου.
Χειρότερο βέβαια είναι να σας χαλάσει το αυτοκίνητο σε ένα μακρύ ταξίδι και όταν προσπαθήσετε να καλέσετε βοήθεια να διαπιστώσετε ότι το κινητό σας βρήκε τη στιγμή να σας προδώσει και δεν λειτουργεί πλέον. Σκεφτείτε και πολλές άλλες περιπτώσεις που μπορεί να βρεθείτε σε μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσετε και δεν θα μπορείτε.
Γι'αυτό πάντα μια δεύτερη, πολύ φτηνή συσκευή πρέπει πάντα να υπάρχει μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκίνητου μας έτσι και αλλιώς.
Οινόπνευμα και "επισκευή" βρεγμένου κινητού τηλεφώνου...
Ας μην το κουράσουμε τόσο αυτό το θέμα. Όλα τα πτητικά υγρά καταστρέφουν τα χρώματα της οθόνης ξεβάφοντας και καταστρέφοντας τα λεπτά filer της όπως θα κάνει και το οινόπνευμα όταν πάει σε αυτά. Τίποτε άλλο δεν θα σας προσφέρει. Μόνο κακό μπορεί να κάνει...
newsbomb