Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τεστ οσμίζεται τον καρκίνο στην αναπνοή


Φτηνό και μη επεμβατικό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την εξέταση του πληθυσμού
Ενα τεστ που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού στα αέρια της εκπνοής, ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα φτηνό και μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο. Το τεστ βασίζεται στην εξέταση των αερίων της εκπνοής για τον εντοπισμό πτητικών μορίων τα οποία εκλύονται όταν υπάρχει καρκίνος. Σύμφωνα με την… παρουσίαση του τεστ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο εξεταζόμενος καλείται να εκπνεύσει μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο, το οποίο σφραγίζεται και αποστέλλεται στο εργαστήριο. Για την εξέταση του περιεχομένου αξιοποιούνται τεχνικές όπως η χρωματογραφία αερίων και η φασματογραφία μάζας.
Πρώτες ελπιδοφόρες δοκιμές
Προς το παρόν, οι ερευνητές εξετάζουν τις δυνατότητες του τεστ. Εξετάζοντας για 300 διαφορετικά πτητικά μόρια στην εκπνοή 20 υγιών γυναικών και 20 γυναικών που μόλις είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και δεν είχαν λάβει ακόμη θεραπεία, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις ασθενείς με ποσοστό επιτυχίας που ανέρχεται στο 78%.
Επόμενοι στόχοι των ερευνητών είναι αρχικώς να περιορίσουν τον αριθμό των μορίων που θα πρέπει να εξετάζονται κάθε φορά (να εντοπίσουν δηλαδή τα πτητικά μόρια που είναι περισσότερο δηλωτικά του καρκίνου) και στη συνέχεια να αρχίσουν ευρείες κλινικές δοκιμές.
Εφόσον οι κλινικές δοκιμές αποδείξουν την ικανότητα του τεστ να εντοπίζει με ακρίβεια τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το φθηνό και εύχρηστο αυτό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση του γενικού πληθυσμού. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το τεστ δεν θα αντικαταστήσει τη μαστογραφία, αλλά θα παρέχει μια πρώτη ένδειξη για το ποιες γυναίκες τη χρειάζονται, πράγμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε υπό ανάπτυξη χώρες.