Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στον Αρη χιονίζει ... ερυθρά "αιμοσφαίρια"...



Μια ακόμη εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες για τον Αρη. Εχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό ότι στις πολικές περιοχές του κόκκινου πλανήτη χιονίζει. Εχει επίσης εξακριβωθεί η σύσταση του χιονιού, το οποίο αποτελείται από παγωμένους κρυστάλλους διοξειδίου του άνθρακα. Ερευνητές του ΜΙΤ υποστηρίζουν τώρα ότι....
«μέτρησαν» το μέγεθος των νιφάδων οι οποίες είναι μικροσκοπικές. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, μια νιφάδα αρειανού χιονιού έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

«Αν βρεθεί κάποιος στον Αρη θα βιώσει τη χιονόπτωση ως ομίχλη επειδή δεν πέφτουν νιφάδες αλλά ραφιναρισμένα σωματίδια» αναφέρει η Κέρι Καχόι, καθηγήτρια Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του ΜΙΤ και μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία βασίστηκε σε δεδομένα που έχουν στείλει οι δορυφόροι MGS και MRO οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τον μελετούν. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research».


Οι ρομποτικοί εξερευνητές του Αρη έχουν στείλει εικόνες του χιονιού που πέφτει στις πολικές περιοχές του κόκκινου πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ οι νιφάδες του χιονιού έχουν μέγεθος παρόμοιο με εκείνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Θοδωρής Λαϊνας
Από:  tovima.gr

 http://neakeratsiniou.blogspot.com