Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ο πρώτος χειροποίητος υπολογιστής της Apple σε τιμή ρεκόρ



Ένας από τους πρώτους, θρυλικούς πλέον, ηλεκτρονικούς υπολογιστές Apple πουλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία έναντι του ποστού των 374.500 δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις που ήθελαν την τιμή του να κυμαίνεται μεταξύ 120-180.00 δολαρίων.

Ο υπολογιστής είναι συλλεκτικό αντικείμενο αφού είναι και χειροποίητος: τον κατασκεύασε ο Στιβ Γουόζνιακ στο γκαράζ του πατρικού σπιτιού του Στιβ Τζομπς.


Οι υπολογιστές της Apple βγήκαν στην αγορά το 1976 και η τιμή τους ήταν 666,66 δολάρια. Θεωρούνται οι πρώτοι ολοκληρωμένοι προσωπικοί υπολογιστές αφού μέχρι τότε οι χρήστες μπορούσαν να αγοράζουν κιτ που περιείχαν τσιπάκια και λυχνίες και να κατασκευάζουν τους δικούς τους υπολογιστές.

Από τους 200 υπολογιστές Apple 1 πιστεύεται ότι σήμερα υπάρχουν ακόμη περίπου 50. Αυτός που πουλήθηκε σε έναν ανώνυμο αγοραστή σήμερα, είναι ένας από τους ελάχιστους που λειτουργούν ακόμη. Η Apple σταμάτησε την πώληση του συγκεκριμένου υπολογιστή τον Οκτώβριο του 1977, έξι μήνες αφότου είχε ρίξει στην αγορά τον πολύ πιο προηγμένο Apple II.
aegeantimes.gr