Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μίλησαν Αρχαία Ελληνικά μέσα σε... 24 ώρες




Γεννήθηκαν περίπου 2.500 χρόνια μετά τον Σωκράτη και τον Περικλή, σε μία χώρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την αρχαία Αθήνα. Κι όμως, αυτό, από ότι φαίνεται δεν τους εμποδίζει να μάθουν τα Αρχαία Ελληνικά μέσα σε μόλις μερικές ώρες.

Κι όχι απλώς να τα μάθουν αλλά και να τα απαγγείλουν στη σκηνή, καθώς θα «ανεβάζουν» ένα κλασικό αρχαιοελληνικό δράμα. Βρετανοί μαθητές ηλικία εννέα και δέκα ετών, του δημοτικού σχολείου St Faith’s του Κέιμπριτζ, κλήθηκαν να μάθουν την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και εν συνεχεία να εφαρμόσουν τα όσα έμαθαν πρωταγωνιστώντας σε μια... μίνι παράσταση αρχαίου δράματος.
Το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε χθες, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πάτρικ Μπόιντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο με στόχο να παραδώσει «υπερταχύρυθμα» μαθήματα ελληνικών στους μικρούς μαθητές. Να σημειωθεί πως ο καθηγητής «ανεβάζει» εδώ και χρόνια παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στα... αρχαία ελληνικά, με πρωταγωνιστές φοιτητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Ωστόσο, χθες, για πρώτη φορά επιχείρησε να κάνει κάτι ανάλογο με μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, πίσω στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκοβ πρότεινε η εκμάθηση των ξένων γλωσσών να καταστεί υποχρεωτική και να ξεκινάει από την ηλικία των επτά ετών, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος σπουδών, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το 2014. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των ξένων γλωσσών που προτείνονται για διδασκαλία ξεχωρίζουν και τα Αρχαία Ελληνικά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ /real