Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Wi-Fi για το αύριο : Ασύρματο δίκτυο Terahertz σπάει κάθε ρεκόρ ταχύτητας


Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα είναι μια δίοδος συντονισμένου φαινομένου σήραγγας, ή RTD.
Τόκιο: Ερευνητές στην Ιαπωνία χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο έσπασαν το ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων με ασύρματο δίκτυο. Χρησιμοποίησαν τη ζώνη terahertz του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και μετέδωσαν δεδομένα με ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των συμβατικών δικτύων ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi.

Η ιδέα:




Καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός όσον αφορά τη ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α) αυξάνεται ταυτόχρονα και η ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μετάδοση δεδομένων.


Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο αποφάσισαν να πειραματιστούν με την ασύρματη μετάδοση δεδομένων, χρησιμοποιώντας τη ζώνη terahertz του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, δηλαδή το τμήμα μεταξύ των μικροκυμάτων και του υπέρυθρου φωτός.


Η εφαρμογή


Οι ερευνητές κατασκεύασαν μια συσκευή ενός τετραγωνικού χιλιοστού που βασιζόταν σε ένα είδος νανοηλεκτρικής διάταξης που ονομάζεται δίοδος συντονισμένου φαινομένου σήραγγας (RTD). Η συσκευή επέτρεψε τη μετάδοση δεδομένων στη ζώνη terahertz η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να διευρύνει σημαντικά το εύρος ζώνης ενός δικτύου ή μιας σύνδεσης για τη μεταφορά των δεδομένων.


Το σύστημα των Ιαπώνων ερευνητών μετέδωσε δεδομένα με ταχύτητα 3GB/δευτ. η οποία είναι 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των δικτύων ασύρματης δικτύωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα. Θεωρητικά η ζώνη terahertz μπορεί να επιτρέψει την ασύρματη μετάδοση με ταχύτητα 100GB/δευτ. η οποία είναι 15 φορές υψηλότερη από εκείνη που θα προσφέρει το νέο πρωτόκολλο ασύρματης δίκτυωσης 802.11ac που αναπτύσσεται αυτή την εποχή στη βιομηχανία της τεχνολογίας.


Προς το παρόν η ασύρματη μετάδοση δεδομένων στη ζώνη terahertz έχει τοπικό χαρακτήρα αφού το «βεληνεκές» της περιορίζεται σε ακτίνα περίπου δέκα μέτρων. Όπως έγινε γνωστό οι Ιάπωνες ερευνητές έχουν ξεκινήσει ήδη προσπάθεια για να αναβαθμίσουν το ασύρματο σύστημά τους ώστε να μεταδίδει ακόμη ταχύτερα και ακόμη πιο μακριά τα δεδομένα.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr/philenews.com