Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

PC «νάνος» στα σκαριά από την Intel


Επόμενη Μονάδα της Intel υπολογιστές (NUC) εξωτερικά περίπτωση

Η Intel κατόρθωσε να συγκεντρώσει σε μια πλακέτα 10x10 εκατοστών δυνατότητες που βρίσκουμε μόνο σε PC «γίγαντες»: η Μονάδα Επόμενης Γενιάς της Intel δέχεται την νεότερη γενιά των επεξεργαστών της Ivy Bridge με ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών, έχει ταχύτατες εισόδους και εξόδους (Thunderbolt, HDMI, USB 3.0), δύο θέσεις μνήμης και δύο θύρες mini PCI Express. Με το NUC η Intel ανταγωνίζεται το μικροσκοπικό Raspberry Pi για τον τίτλο του πλέον μικροσκοπικού PC.


Τα κύρια χαρακτηριστικά του Next Unit of Computing της Intel:
  • Διαστάσεις 10x10cm
  • Υποστηριζόμενοι επεξεργαστές Ivy Bridge Core i3/i5
  • Θύρες Thunderbolt, HDMI, και USB 3.0
  • Στην μητρική δύο υποδοχές για μνήμες SO-DIMM (laptop), δύο mini PCIe
Η πλακέτα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Intel στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα όμως με την Intel προορίζεται για συστήματα παρουσιάσεων και κιόσκια (digital signage). 


Μετά την διάθεση του Raspberry Pi, το οποίο εκτός από εξαιρετικά μικρό (8,5x5,5 εκατοστά) είναι και εξαιρετικά οικονομικό (25 δολάρια), το NUC τροφοδότησε την δημιουργική φαντασία όσων ενθουσιάστηκαν με το πρώτο. Κι αυτό, καθώς το Next Unit of Computing της Intel επιτρέπει την αξιοποίηση του οικοσυστήματος των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί για την πλατφόρμα με αρχιτεκτονική x86 και Windows.


Πάντως, η Intel δηλώνει ότι το NUC δεν θα κοστίζει χιλιάδες, ούτε καν εκατοντάδες δολάρια, δεν θα είναι όμως το ίδιο οικονομικό με το Raspberry Pi και θεωρείται ότι θα φτάνει τα 100 δολάρια. 


in.gr