Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ο Αρης διαθέτει τα υλικά της ζωής Μετεωρίτες από τον κόκκινο πλανήτη περιέχουν το κρίσιμο χημικό «μείγμα»


Ο Αρης διαθέτει τα υλικά της ζωής
Λονδίνο 
Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ μελέτησε πολλά κομμάτια μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη από τον Αρη και διαπίστωσε ότι περιέχουν τη βασική πλατφόρμα δημιουργίας των δομικών υλικών της ζωής. Η ανακάλυψη δεν υποδεικνύει την παρουσία ζωής στον Αρη αλλά ενισχύει τις προσπάθειες εντοπισμού της στον κόκκινο πλανήτη.
Ο «πολύτιμος» άνθρακας

Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie στην Ουάσιγκτον μελέτησαν πολλούς μετεωρίτες που προέρχονταν από τον Αρη και εντόπισαν σε δέκα εξ αυτών την παρουσία ανθρακα ο οποίος έχει παραμείνει αναλλοίωτος και δεν έχει «μολυνθεί» από την είσοδο και παραμονή του στη Γη. Οι ειδικοί έχουν ονομάσει τον άνθρακα αυτόν «reduced carbon» - μειωμένος άνθρακας σε ελεύθερη μετάφραση - ο οποίος δημιουργεί χημικούς δεσμούς με άλλα στοιχεία όπως το υδρογόνο.
Οι δέκα μετεωρίτες έχουν ηλικίες που καλύπτουν σχεδόν όλη τη διάρκεια ύπαρξης του Αρη, ο αρχαιότερος εξ αυτών έχει ηλικία άνω των τεσσάρων δισ. ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα πετρώματα αυτά είναι προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας στον κόκκινο πλανήτη.
Τα συμπεράσματα
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του Αρη η οργανική χημεία ήταν παρούσα. Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και 40 χρόνια τον μειωμένο άνθρακα στον Αρη. Αναρωτιόμασταν αν υπάρχει εκεί και προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε την παρουσία του στον πλανήτη» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Αντριου Στιλ, επικεφαλής της έρευναςπου δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
Χωρίς την παρουσία άνθρακα, εξήγησε ο καθηγητής, τα δομικά υλικά της ζωής δεν μπορούν να υπάρξουν. «Ο μειωμένος άνθρακας μαζί με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο κατασκευάζουν τα οργανικά μόρια της ζωής»τόνισε. «Η έρευνα δείχνει ότι, ναι, αυτός ο άνθρακας υπάρχει στον Αρη και πλέον προχωρούμε στο επόμενο στάδιο τηςέρευνας και στην απάντηση νέων ερωτημάτων. Τι συνέβη με αυτόν τον άνθρακα; Ποια ήταν η μοίρα του; Κατάφερε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ζωής στον Αρη;» .
«Το ερώτημα αν είμαστε μόνοι σε αυτό το Σύμπαν αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για την επιστήμη αλλά συνδέεται με την εμφάνιση ζωής στη Γη. Αν τελικά αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ζωή στον Αρη και επιπλέον βρούμε και την αιτία για αυτό θα έχουμε στη διάθεση μας στοιχεία για να αναπτύξουμε μια πιο στερεή θεωρία για την παρουσία της ζωής στον πλανήτη μας» κατέληξε ο Στιλ που ελπίζει ότι η επερχόμενη αποστολή στον Αρη με το ρομποτικό εξερευνητή Curiosity θα δώσει οριστική απάντηση στο αν υπάρχει ή όχι ζωήεκεί.