Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πώς ένα «κουτί άμμου» αποκτά πεδιάδες - λόφους - νερό με ρεαλισμό και αληθινή κίνηση!

Λευτέρης Ξυκομηνός
Τι αποτέλεσμα λαμβάνουμε όταν συνδυάζονται μία κάμερα Kinect της Microsoft, εξειδικευμένο τεχνικό υλικό (hardware), ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό, ένας προβολέας (projector), ένα μεγάλο κουτί με άμμο και μια ομάδα επιστημόνων; Το «κουτί άμμου αυξημένης πραγματικότητας» ή κατά το αγγλικότερο «Augmented Reality Sandbox».





Το εν λόγω εγχείρημα είναι μια κοινή προσπάθεια επιστημόνων – ερευνητών από τα W.M. Keck Center for Active Visualization in the Earth Sciences και Davis Tahoe Environmental Research Center του Πανεπιστημίου «Davis» της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μαζί με τις ομάδες των Lawrence Hall of Science και ECHO Lake Aquarium and Science Center.



Το «κουτί άμμου αυξημένης πραγματικότητας» είναι ένα αληθινό πλαίσιο, όπου στο εσωτερικό του είναι απλωμένη μια ποσότητα άμμου, ενώ πάνω σε αυτό προβάλλεται μέσω ενός projector μια ολόκληρη επιφάνεια δημιουργημένη από γραφικά υπολογιστή. Η επιφάνεια προβάλλεται με έναν τέτοιο τρόπο, που τα μάτια του χρήστη αντιλαμβάνονται ότι τα χέρια του, κυριολεκτικά, διαμορφώνουν το «τοπίο», ανοίγοντας πεδιάδες, σκάβοντας λάκκους, χτίζοντας βουνά και λοφίσκους, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακά, με μια απλή κίνηση της παλάμης, νερό πλημμυρίζει το τοπίο, κατρακυλώντας εντυπωσιακά και με ρεαλισμό στα ρυάκια που έχουν χαραχτεί και στις βουνοπλαγιές.





Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι η ανάπτυξη μιας μεθόδου αυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), ώστε να δημιουργούνται τοπογραφικά μοντέλα, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρονται σε υπολογιστές, για να χρησιμοποιηθούν εν τέλει σε ποικιλία γραφικών εφέ φτιαγμένα από υπολογιστή αλλά και μοντέλα προσομοίωσης.


Στα παρακάτω βίντεο, αν και άνευ ηχητικής επένδυσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς μια ποσότητα άμμου σε συνδυασμό με εξελιγμένη τεχνολογία μπορεί να κάνει ακόμα και το πιο μεγάλο «παιδί» να θυμηθεί το παιχνίδι στην παραλία με τα φτυαράκια και τα κουβαδάκια, μόνο σε πολύ πιο ρεαλιστική και ταυτόχρονα «παραμυθένια» μορφή...
zougla.gr