Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Σε μούμια 5.300 ετών τα αρχαιότερα ερυθρά κύτταρα

Στο σώμα του Ετζι, του Ανθρώπου των Πάγων, ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα ερυθρά κύτταρα αίματος που έχουν ποτέ βρεθεί στον κόσμο. Η μούμια του Ετζι είχε ανακαλυφθεί στις παγωμένες Αλπεις το 1991 και μετράει 5.300 έτη «ζωής».
Σε μούμια 5.300 ετών τα αρχαιότερα ερυθρά κύτταρα
Το μουμιοποιημένο πτώμα του «Ετζι» φέρει σοβαρά τραύματα και μώλωπες και ως τώρα δεν είχαν βρεθεί ίχνη αίματος πάνω του. Τώρα, μετά από 21 χρόνια, οι επιστήμονες, με επικεφαλής το βιολογικό ανθρωπολόγο Αλμπερτ Ζινγκ του γερμανικού πανεπιστημίου «Λούντβιχ Μαξιμίλιαν» του Μονάχου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Μπολζάνο, ανακάλυψαν ίχνη αίματος στα τραύματα και κατάφεραν να απομονώσουν κανονικά ερυθρά κύτταρα.

Η μούμια βρίσκεται υπό συνεχή επιστημονική έρευνα από τότε που δύο Γερμανοί ορειβάτες την ανακάλυψαν τυχαία στους πάγους των ιταλο-αυστριακών αλπικών συνόρων, στο Νότιο Τυρόλο, σε υψόμετρο 3.210 μέτρων.
Το σώμα ήταν εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο χάρη στους πάγους, γεγονός που επέτρεψε στους επιστήμονες -με τη βοήθεια και των αναλύσεων του DNA του- να υπολογίσουν το ύψος του (γύρω στα 1,60 μέτρα), το βάρος του (50 κιλά), το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του (καστανά), καθώς και την ηλικία του (περίπου 45 ετών) τη στιγμή του βίαιου θανάτου του, ο οποίος πιστεύεται ότι προήλθε από ένα βέλος από πυρόλιθο στο πίσω μέρος του ώμου του, το οποίο έκοψε μία ζωτική αρτηρία. Βρέθηκαν επίσης στο στομάχι του υπολείμματα από το τελευταίο γεύμα του, που περιλάμβανε κρέας ελαφιού.
Σε μούμια 5.300 ετών τα αρχαιότερα ερυθρά κύτταρα
Όπως δήλωσε ο Ζινκ, αποτέλεσε έκπληξη ότι μετά από τόσα χρόνια κατόρθωσαν να βρουν πλήρη ερυθρά κύτταρα, που μοιάζουν πολύ με τα σύγχρονα. Η ανακάλυψη έγινε μετά από ανάλυση δείγματος ιστών από το σημείο του τραύματος από το βέλος, καθώς και από ένα προηγούμενο τραύμα στο χέρι. Με τη βοήθεια ενός πολύ ισχυρού ατομικού μικροσκοπίου και ενός λέιζερ, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τα αρχαιότερα ερυθροκύτταρα, που έχουν διατηρηθεί για πάνω από 5.000 χρόνια.
Η επιβεβαίωση του ευρήματος έγινε με μια άλλη τεχνική, τη φασματοσκοπία Ράμεν, η οποία επιβεβαίωσε ότι τα κύτταρα ήταν πραγματικά και έφεραν όλα τα συνήθη χαρακτηριστικά των ερυθρών κυττάρων, όπως την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. Στο παρελθόν και άλλοι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να ανιχνεύσουν αίμα σε αρχαία λίθινα εργαλεία, όμως, όπως είπε ο Ζινκ, αυτή είναι η παλαιότερη επιβεβαιωμένη ανακάλυψη αίματος.
Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν στο αίμα στην περιοχή του βέλους ίχνη φιβρίνης, μίας πρωτεΐνης που εμφανίζεται αμέσως μετά από ένα τραύμα και βοηθά το αίμα να πήξει, αλλά γρήγορα εξαφανίζεται πάλι. Από αυτό το εύρημα, σύμφωνα με τον Ζινκ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο «Ετζι» έζησε λίγη ώρα μετά το θανάσιμο τραυματισμό του και δεν πέθανε αμέσως.
ethnos