Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Προς το Αύριο : E-Vul: το όχημα του 2030

Προς το Αύριο

Είναι ωοειδές, μικρό, αλλά παρ' όλα αυτά ευρύχωρο: το χαριτωμένο όχημα πόλης Ε-Vul αποτελεί το όχημα του 2030 και υπόσχεται εύκολες και γρήγορες μετακινήσεις μέσα στα συνωστισμένα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, Τσάο Τσιν-Γουέι και Χουάνγκ Γουαν-Τινγκ, το διθέσιο όχημα του μέλλοντος δεν προορίζεται για ιδιωτική χρήση αλλά για δημόσια. Μέσω ενός έξυπνου δικτύου, οι πολίτες θα μπορούν να νοικιάσουν, να κινηθούν και στη συνέχεια να αφήσουν τα μικρά αυτοκινητάκια σε συγκεκριμένα σημεία εντός των ορίων της πόλης.


«Οι χρήστες θα μπορούν να “επικοινωνούν” με το σύστημα μέσω smartphone ή Διαδικτύου και η υπηρεσία θα μπορούσε να συνδεθεί ακόμη και με τα σπίτια τους, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την ανάγκη για χρήση του προσωπικού τους οχήματος» εξηγούν χαρακτηριστικά οι ασιάτες σχεδιαστές. Και συνεχίζουν: «Με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, τα οχήματα θα δημιουργούν μεταξύ τους μια μαγνητική “αλυσίδα”. Με τον τρόπο αυτόν, μικρές και μεγάλες αποστάσεις θα πραγματοποιούνται οικονομικά και αποδοτικά, ενώ η λειτουργία του “αυτόματου πιλότου” θα περιορίζει τον κίνδυνο ατυχήματος».

tovima.gr