Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η πρώτη κάμερα που βλέπει πίσω από γωνίες!

 
Ερευνητές στα εργαστήρια του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ κατασκεύασαν την πρώτη κάμερα που μπορεί και «βλέπει» πίσω από γωνίες και καταγράφει αντικείμενα, που αλλιώς είναι αόρατα.

Η κάμερα δουλεύει με τρόπο ανάλογο ενός πρισματικού καθρέφτη τοποθετημένου σε μια γωνία, που επιτρέπει τη θέα πίσω από τη στροφή.

Η νέα εντυπωσιακή τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στον εντοπισμό ανθρώπων αόρατων από την κοινή θέα (χρήσιμη δυνατότητα για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πυροσβέστες, διασώστες μετά από μία φυσική καταστροφή κ.α.), να ελέγχει επικίνδυνα κινούμενα εξαρτήματα στο εσωτερικό διαφόρων μηχανημάτων, να καθοδηγεί συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων «βλέποντας» τι υπάρχει πίσω από τη γωνία του δρόμου, να αξιοποιηθεί σε ενδοσκοπικές ιατρικές συσκευές κλπ.



Οι ερευνητές, για να καταφέρουν να πετύχουν το αποτέλεσμα αυτό αντί για καθρέφτη, χρησιμοποίησαν λέιζερ εκπομπής πολύ βραχέων και γρήγορων παλμών φωτός με αποτέλεσμα η κάμερα να μπορεί να κάνει λήψη εικόνας κάθε δύο τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και να ανακατασκευάζει τρισδιάστατες εικόνες κρυμμένων αντικειμένων, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τα κύματα φωτός αντανακλώνται από επιφάνειες, όπως οι τοίχοι, προς κάθε κατεύθυνση.

Με απλά λόγια ο φακός της κάμερας μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα που δεν φαίνονται από το φως που αντανακλάται στον χώρο από το αόρατο αντικείμενο και στη συνέχεια με την κατάλληλη επεξεργασία η κάμερα, αναδημιουργεί, την εικόνα του αντικειμένου αυτού.

Για την ώρα η κάμερα αυτή δεν είναι φορητή και η παραγόμενη εικόνα που παράγει διαθέτει ένα ελαφρό τρεμούλιασμα, αλλά έχει ακρίβεια λήψης για αντικείμενα έως ενός εκατοστού.

Τέλος στο μέλλον με κατάλληλες βελτιώσεις, αναμένεται να γίνει πιο φορητή και θα μειωθεί η διαδικασία λήψης σε κάτω από δέκα δευτερόλεπτα.
newsit