Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μια επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της ανακοπής της καρδιάς θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία τις επόμενες μέρες. Οι ασθενείς θα φορούν ένα «γιλέκο» με αισθητήρες, το οποίο θα ενημερώνει αμέσως τους γιατρούς όταν υφίστανται καρδιακό επεισόδιο και θα τους δείχνει κυριολεκτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καρδιά, δίνοντάς τους τις πιο πλήρεις εικόνες που μπορεί να δώσει ένα μηχάνημα για τα εσωτερικά όργανα.

Το «γιλέκο», το οποίο ονομάζεται Heartscape, διαθέτει 80 αισθητήρες που παρέχουν έγχρωμη τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς και έτσι οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη θεραπεία ακόμη και 12 ώρες νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα, εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο που κερδίζουν, καθώς σε τέτοια περιστατικά ακόμη κάθε λεπτό είναι κρίσιμο.


Οι εικόνες που θα φτάνουν στα χέρια των γιατρών θα παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σε διάστημα λίγων λεπτών από τη στιγμή που ο ασθενής έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και θα τους δείχνει με απόλυτη ακρίβεια το σημείο στο οποίο εντοπίζεται το πρόβλημα.

Οι πρώτες δοκιμές θα ξεκινήσουν να γίνονται τον Μάρτιο στο νοσοκομείο Bradford Royal Infirmary, το οποίο κάθε χρόνο δέχεται τουλάχιστον 300 ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρά καρδιακά επεισόδια και 1.200 ελαφρύτερα περιστατικά. Το Heartscpe θα χρησιμοποιηθεί πρώτα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, ενώ οι γιατροί ελπίζουν ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο η χρήση του θα έχει γενικευτεί. «Το Heartscape θα μας βοηθά να αποκτήσουμε άμεση τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς των ασθενών, γεγονός που θα μας διευκολύνει να καταλάβουμε αν ένας ασθενής υφίσταται καρδιακή προσβολή, ώστε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία νωρίτερα» είπε ο δρ Τζον Ντάνμπαρ.

Επίσης, όπως σημείωσε ο καθηγητής Κλάιβ Κέι, ο οποίος τους τελευταίους δύο μήνες εκπαιδεύει το προσωπικό του νοσοκομείου στη χρήση του μηχανήματος, το «γιλέκο» θα εντοπίζει και καρδιακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος. Ετσι, θα λαμβάνονται υπόψη στη θεραπεία ή θα αποκλείονται, κάτι που με τα σημερινά μηχανήματα είναι αδύνατο.
dimokratianews.gr