Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ενα «κλουβί» αιχμαλωτίζει τους θρόμβους

Μια συσκευή που «παγιδεύει» τους θρόμβους με τέτοιον τρόπο ώστε να αφαιρούνται από τον εγκέφαλο με ασφάλεια, ίσως αποτελεί τη νέα μέθοδο θεραπείας για το εγκεφαλικό.

Η συσκευή, που ονομάζεται Solitaire Flow Restoration Device, μοιάζει με μικρό κλουβί και έλκει τους θρόμβους, επιτρέποντας στους γιατρούς να τους αφαιρέσουν ώστε να αποκατασταθεί γρήγορα η ροή του αίματος.


Αρχικά τοποθετείται ένας μικροσκοπικός σωλήνας σε μια αρτηρία στο πόδι και με τη βοήθεια ακτίνων Χ ανεβαίνει προς τα πάνω, μέχρι να φτάσει στον θρόμβο. Στη συνέχεια τοποθετείται στην άκρη του ένα μικροσκοπικό πτυσσόμενο «κλουβί», το οποίο φτάνει στο κέντρο του θρόμβου και με το πάτημα ενός κουμπιού επεκτείνεται και παγιδεύει τον θρόμβο στο μεταλλικό του πλέγμα.

Παρ' όλο που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί κι άλλες παρόμοιες συσκευές, η Solitaire φαίνεται ότι είναι πιο ασφαλής, επειδή οι περισσότερες συνθλίβουν τους θρόμβους, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Κι αυτό γιατί τα «θραύσματα» ενδέχεται να βρεθούν ακόμη πιο βαθιά στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας καινούργιο θρόμβο, ο οποίος θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Η Solitaire αποκλείει αυτόν τον κίνδυνο επειδή απομακρύνει τον θρόμβο ολόκληρο.

Προς το παρόν η συσκευή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής σε σχέση με άλλες συσκευές που έχουν εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Στη μελέτη συμμετείχαν 113 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί ακολούθησαν θεραπεία με μια παλαιότερη συσκευή και οι υπόλοιποι με τη Solitaire. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Εγκεφαλικού, η Solitaire κατάφερε να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στο 61% των ασθενών, ενώ η άλλη συσκευή μόλις στο 24%. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα, στην ομάδα των ασθενών της παλαιάς συσκευής το ποσοστό άγγιξε το 38,2%, ενώ στην άλλη το 17,2%.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
dimokratianews.gr