Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ελικοπτεράκια παίζουν τη μουσική του Τζέιμς Μποντ!!!



Αυτόνομα ιπτάμενα ρομπότ αποδεικνύονται ταλαντούχοι μουσικοί
Δείτε το θεαματικό βίντεο με τα ελικοπτεράκια-μουσικούς!
Καλιφόρνια


Τα έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς να πραγματοποιούν εντυπωσιακά ακροβατικά στον αέρα, να ολοκληρώνουν κατασκευές ή ακόμη να ενσωματώνονται ρεαλιστικά σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (όπως στην περίπτωση του παιχνιδιού ΑR.Drone). Όπως όλα δείχνουν όμως, ήρθε η ώρα να δούμε αυτόνομα ιπτάμενα ρομπότ και σε ρόλο μουσικών και μάλιστα επαγγελματιών.




Ο λόγος για ένα «μουσικό» σμήνος ρομποτικών ελικοπτέρων (quadrotors) που δημιούργησαν ο δρ Βιλάι Κουμάρ από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και η ομάδα του, το οποίο δεν διστάζει να ξεδιπλώσει το μουσικό ταλέντο και τον άρτιο συγχρονισμό του παίζοντας το μουσικό θέμα των ταινιών του διάσημου κατασκόπου Τζέιμς Μποντ. Η εντυπωσιακή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Σχεδίου, ΤΕD (27 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου), στην Καλιφόρνια.


Και ο πήχης στους… αιθέρες


Όπως θα διαπιστώσετε στο βίντεο, δεν πρόκειται για μια απλή μελωδική εκτέλεση αλλά για μια ολοκληρωμένη ορχήστρα ιπτάμενων ρομπότ. Το καθένα από αυτά πρέπει να πετάξει μια συγκεκριμένη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, να αναλάβει συγκεκριμένο πόστο και να παίξει ένα συγκεκριμένο μέρος του κομματιού.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα έξυπνα ρομπότ αποφασίζουν από μόνα τους ποιες διαδρομές πρέπει να ακολουθήσουν κάθε φορά προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο. Προς αποφυγή ατυχημάτων, οι ειδικοί έστησαν ένα σύστημα υπέρυθρων ακτίνων και καμερών, το οποίο «ακολουθεί» τα κάτοπτρα που φέρουν τα ιπτάμενα ρομπότ καταγράφοντας την ακριβή τους θέση. Στη συνέχεια οι πληροφορίες αυτές αναμεταδίδονται σε όλα τα ελικοπτεράκια προκειμένου να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα ρομποτικά τους «αδέλφια» κάθε φορά.


Ως σύνολο το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Αξίζει να παρακολουθήσετε το θεαματικό βίντεο!
tovima.gr