Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τα τηγανιτά φέρνουν… εγκεφαλικά

frying chips 300x175 Τα τηγανιτά φέρνουν... εγκεφαλικά
Μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα βρήκε ένα ακόμα λόγο να αποφεύγει κανείς – ιδίως αν πρόκειται για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα τηγανητά φαγητά, σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε φαστ φουντ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες και αυτές της τρίτης ηλικίας που τρώνε πολλές τέτοιες τροφές (γύρω στα έξι γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά), αντιμετωπίζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσες γυναίκες τρώνε γύρω στα δύο γραμμάρια τρανς λιπαρών, όμως αν παίρνουν ασπιρίνη τακτικά, μειώνουν σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο.


Παρόλα αυτά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διαιτητικής και επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας “Annals of Neurology”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επεσήμαναν ότι δεν αρκεί μια γυναίκα να τρώει όσα θέλει τρανς λιπαρά θέλει και μετά απλώς να παίρνει μια ασπιρίνη, όπως κάποιος που καπνίζει πολύ, δεν αρκεί μετά απλώς να ασκείται.
onlycy.com