Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Σκληροί δίσκοι με 60 terabytes!!!

 
Πολλοί προέβλεπαν το τέλος των σκληρών δίσκων όταν εμφανίστηκαν στην αγορά τα solid-state drives (SSD), φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι - τουλάχιστον ακόμα. Μια νέα καινοτομία ανοίγει το δρόμο για σκληρούς με τεράστια χωρητικότητα.

Οι σκληροί δίσκοι που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή έχουν πυκνότητα 620 gigabits, κάτι που σημαίνει ότι οι ερευνητές της εταιρείας κατάφεραν να αυξήσουν τη χωρητικότητα κατά 50% περίπου.Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτιμάται ότι το "ταβάνι" της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι τα 10 terabits ανά τετραγωνική ίντσα. Σε αυτή την πυκνότητα είναι εφικτή η κατασκευή σκληρών δίσκων με χωρητικότητα 60 terabytes στις 3,5 ίντσες και 20 terabytes στις 2,5 ίντσες.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η μαγνητική εγγραφή υποβοηθούμενη από τη θερμότητα (heat-assisted magnetic recording - HAMR). Η κεφαλή του drive είναι εξοπλισμένη με ένα ειδικό laser, το οποίο θερμαίνει την επιφάνεια του platter. Έτσι ενισχύεται το μαγνητικό πεδίο και είναι δυνατή η αποθήκευση περισσότερων δεδομένων.


Πηγή: http://www.supercomments.gr/