Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Από το ψωμί το περισσότερο αλάτι

Εννέα στους δέκα Αμερικανούς ενήλικες καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλατιού και ο κυριότερος υπαίτιος δεν είναι τα πατατάκια ή το ποπ κορν αλλά οι φέτες ψωμιού, ανακοίνωσαν τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Το 44% του αλατιού που καταναλώνεται συνδέεται με δέκα τύπους τροφίμων, σύμφωνα με τα Κέντρα.

Το ψωμί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο από το επεξεργασμένο κρέας, την πίτσα, τα πουλερικά, τις σούπες, τα σάντουιτς, το τυρί, τα ζυμαρικά και τα σνακ, όπως τα πρέτσελ (ψωμάκια) και τα πατατάκια.


Μπορεί μια φέτα ψωμιού να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού, αλλά πολλές φέτες στη διάρκεια της μέρας αυξάνουν την καθημερινή πρόσληψη αλατιού.

Μια μόνο φέτα άσπρου ψωμιού μπορεί να περιέχει μέχρι και 230 μιλιγραμμάρια αλατιού, σύμφωνα με τα Κέντρα.

Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση - ένας στους τρεις Αμερικανούς είναι υπερτασικός - γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει καθημερινά 3.266 μιλιγραμμάρια αλατιού, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά το αλάτι που προσθέτει στα τρόφιμα ο ίδιος - ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από την προτεινόμενη των 2.300 μιλιγραμμαρίων, αναφέρουν τα Κέντρα.

Ακόμη και τα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, όπως το cottage cheese, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, επισημαίνουν τα Κέντρα, ενώ αλάτι βρίσκουμε επίσης στο ωμό κοτόπουλο και το ωμό χοιρινό.
nooz