Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Περισσότερες οι κινητές συσκευές από τους ανθρώπους - "Εκρηξη" στο διαδίκτυο

Ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και των λοιπών φορητών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών για πρώτη φορά φέτος θα ξεπεράσει τον αριθμό των ανθρώπων στη Γη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρίας τεχνολογίας Cisco.

Έως το 2016 οι συσκευές κινητών στον κόσμο αναμένεται να φθάσουν τα 10 δισεκατομμύρια έναντι εκτιμώμενου παγκόσμιου πληθυσμού 7,3 δισεκατομμυρίων.

Το ίδιο έτος, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα διακινούν 130 exabytes δεδομένων ετησίως, ποσότητα πληροφοριών ισοδύναμη με 33 δισεκατομμύρια DVD, σύμφωνα με το BBC.

Μεταξύ 2011 και 2016 η κίνηση διαδικτυακών δεδομένων μέσω κινητών και φορητών συσκευών θα αυξηθεί κατά 18 φορές, φθάνοντας τα 10,8 exabytes το μήνα.


Η κίνηση μέσω κινητών θα είναι τριπλάσια σε σχέση με τη διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο από σταθερά μέσα επικοινωνίας.

Η διακίνηση δεδομένων (data) μέσω κινητών το 2011 ήταν οκταπλάσια σε σχέση με το μέγεθος του παγκόσμιου διαδικτύου το 2000, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρίας.

Η συνεχής αύξηση των διακινούμενων πληροφοριών αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τη ζήτηση.

Όσο οι χρήστες βλέπουν όλο και περισσότερο βίντεο στις κινητές συσκευές τους, τόσο θα εκτιναχθεί στα ύψη η «κυκλοφορία» δεδομένων στο διαδίκτυο.

Σήμερα, το μέσο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί 150 megabytes δεδομένων κάθε μήνα, ποσότητα που αναμένεται να εκτιναχθεί στα 2,6 gigabytes μηνιαίως έως το 2016.

Το έτος εκείνο αναμένεται ότι το 60% των χρηστών κινητής, δηλαδή γύρω στα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα ανήκουν πλέον στο «Κλαμπ των Gigabytes», καθώς ο κάθε χρήστης θα διακινεί στο κινητό του πάνω από 1 gigabyte δεδομένων τον μήνα.

Η αυξητική τάση επιτείνεται από την «επέλαση» των υπολογιστών-ταμπλετών, που είναι ακόμα πιο «αχόρταγα» για κατανάλωση δεδομένων σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τη Cisco, η χρήση ταμπλετών γνώρισε «έκρηξη» το 2011, με τριπλασιασμό των συσκευών στα 34 εκατ., κάθε μία από τις οποίες «γεννάει» υπερτριπλάσια κίνηση δεδομένων μέσω του διαδικτύου σε σχέση με ένα «έξυπνο» κινητό.

Έως το 2016 αναμένεται ότι οι ταμπλέτες θα δημιουργούν το 10% περίπου της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων μέσω φορητών συσκευών. Η διακίνηση δεδομένων μέσω ταμπλετών θα αυξηθεί κατά 62 φορές μεταξύ 2011 και 2016.

Την αυξητική τάση θα διευκολύνουν περαιτέρω και τα ταχύτερα δίκτυα κινητής τέταρτης γενιάς (4G), τα οποία προς το παρόν αποτελούν μόνο το 0,2% των κινητών συνδέσεων των συνδρομητών διεθνώς, αλλά ήδη κατέχουν δυσανάλογο μερίδιο της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων (6%), το οποίο στο μέλλον θα αυξηθεί κι άλλο.

Μια μέση σύνδεση 4G δημιουργεί σε ένα κινητό κατά 28% μεγαλύτερο όγκο διακίνησης δεδομένων σε σχέση με μια χαμηλότερης ταχύτητας σύνδεση.

Συνολικά οι μέσες ταχύτητες των δικτύων κινητής (2G, 3G, 4G) αναμένεται να αυξηθούν κατά
εννιά φορές έως το 2016 και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση και διακίνηση δεδομένων στα δίκτυα των εταιριών κινητής.

Η έκθεση της Cisco συμπέρανε ότι τα κινητά με λειτουργικό Android καταναλώνουν το ίδιο, αν όχι περισσότερο, εύρος ζώνης και όγκο δεδομένων σε σχέση με τα iPhone της Apple.
agelioforos