Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Aεροπλάνο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Φλώρινα!Αμερικανικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εμπορική αξιοποίηση αεροπλάνου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Φλώρινα!


Σχεδιαστής και κατασκευαστής δεν είναι κάποιος επαγγελματίας αεροναυπηγός, άλλα ο πρόεδρος της Αερολέσχης Φλώρινας, Γιώργος Ηλιόπουλος, δημιουργός δύο αεροσκαφών, o oποίος μίλησε στο zougla radio, εκφράζοντας το παράπονό του για την αδιαφορία των ελληνικών αρχών όσον αφορά τη δημιουργία του...
Ο κ. Ηλιόπουλος ήταν αστυνομικός και «τα λεφτά δεν περίσσευαν». Όταν επισκέφθηκε ειδικά καταστήματα στον Καναδά, κάποιος του έδωσε την ιδέα να κατασκευάσει αεροπλάνο με υλικά που μπορούσε να βρει.


Έτσι, κατασκεύασε το πρώτο του ξύλινο αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας παλιά έπιπλα και ένα αναπηρικό καροτσάκι, ενώ τοποθέτησε κινητήρα αυτοκίνητου.

Όταν ολοκληρώθηκε ο "Λυγκιστής", όπως ονομάστηκε το πρώτο αεροσκάφος, θεώρησε ότι εκπλήρωσε το όνειρό του και ότι δεν θα επιχειρούσε και πάλι κάτι ανάλογο. Ωστόσο, η "ψώρα" δεν τον άφησε να ησυχάσει και κατασκεύασε το δεύτερο αεροσκάφος από τσίγκους τυπογραφείου, σε κλίμακα 1 προς 6.


Ύστερα από κοπιαστική δουλειά και 3.000 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου το κατασκεύασε και σε κανονικό μέγεθος, χρησιμοποιώντας αεροπορικό αλουμίνιο και ο «Άρχων» έκανε το πρώτο του ταξίδι στους αιθέρες.


Πρόκειται για ένα υπερελαφρό αεροσκάφος που μοιάζει με μαχητικό.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
zougla.gr