Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Βρετανία: «Πιθανή» η ηλεκτρομαγνητική απειλή από πυρηνικά όπλα στο Διάστημα


Βρετανική επιτροπή αμυντικών θεμάτων επεσήμανε πως θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο εκτόξευσης και πυροδότησης πυρηνικών όπλων στο Διάστημα.

Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της την απειλή εκτόξευσης ενός πυρηνικού όπλου στο Διάστημα από κάποια «χώρα- παρία» (rogue state), όπως προειδοποίησαν βουλευτές επιτροπής αμυντικών θεμάτων της χώρας (Defence Select Committee).

Όπως είπαν, ο ακόλουθος ηλεκτρομαγνητικός παλμός θα μπορούσε να καταστρέψει δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, καθώς και συστήματα άμυνας και δορυφορικής πλοήγησης.


Ο επικεφαλής της επιτροπής, Τζέημς Άρμπουθνοτ, χαρακτήρισε μία τέτοια επίθεση ως «εξαιρετικά πιθανή», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να επενδύσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών, προστατευμένων τεχνολογιών για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου περιστατικού. Γενικότερα, η επιτροπή ασχολήθηκε πολύ με το μέγεθος της απειλής που θα αποτελούσε ένας προερχόμενος από το Διάστημα ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP- Electromagnetic Pulse), που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την πυροδότηση ενός πυρηνικού όπλου ή από μία ηλιακή έκλαμψη.

Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση είναι κάπως «επαναπαυμένη» σχετικά με τον κίνδυνο προς τα τεχνολογικά μέσα, όπως η καταστροφή υπολογιστικών τσιπ.

Ο Άρμπουθνοτ σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 δήλωσε πως «η άμυνά μας θα ήταν να αυξήσουμε την αντοχή της ηλεκτρονικής μας υποδομής, αντικαθιστώντας σταδιακά τα πιο ευάλωτα και τρωτά συστήματα, τσιπ και συνδέσεις που έχουμε με πιο ανθεκτικά σε χαμηλά επίπεδα κόστους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης».

Σχετικά με την πιθανότητα εκτόξευσης και πυροδότησης ενός πυρηνικού όπλου στο Διάστημα, είπε τα εξής: «πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιθανό να συμβεί. Πρόκειται για έναν σχετικά εύκολο τρόπο να προκαλέσεις τρομακτική ζημιά χρησιμοποιώντας περιορισμένο αριθμό πυρηνικών όπλων. Οι συνέπειες από κάτι τέτοιο θα ήταν τόσο καταστροφικές που πρέπει να αρχίσουμε να θωρακιζόμαστε από τώρα, καθώς τα τρωτά μας σημεία είναι πολλά».

Κατά τον Άρμπουθνοτ, θα ήταν καταστρεπτικότερο να χρησιμοποιήσει κανείς ένα πυρηνικό όπλο με αυτό τον τρόπο, παρά πυροδοτώντας μία βόμβα σε μία πόλη, καθώς θα επηρέαζε πολύ μεγαλύτερη περιοχή, καταστρέφοντας υποδομές- από το ηλεκτρικό δίκτυο και την υδροδότηση μέχρι το αποχετευτικό σύστημα.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο έλαβε χώρα μία μεγάλη ηλιακή έκλαμψη, η οποία προκάλεσε προβλήματα σε πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό, αλλά ο κύριος «όγκος» των εκπομπών προσπέρασε τη Γη.

Κατά την επιτροπή, απότομες αναταράξεις στα μαγνητικά πεδία που θα μπορούσαν να προκληθούν από «διαστημικό καιρό» (ηλιακή δραστηριότητα) ή πυρηνική επίθεση θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ενέργειας και το GPS, που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς και τις χρηματαγορές. «Ο διαστημικός καιρός είναι μία παγκόσμια απειλή, που θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές διαφορετικές περιοχές και χώρες ταυτόχρονα», όπως αναφέρθηκε. Οπότε, θα έπρεπε οι χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους, αν και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που θα ήταν σίγουρα και απόλυτα προστατευμένο, από το οποίο θα μπορούσε να συντονιστεί και αποσταλεί βοήθεια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC